La Generalitat crearà un fons PUOSC per al manteniment d’obres

El secretari d’Administracions Locals i relacions amb l’Aran de la Generalitat de Catalunya, Miquel Àngel Escobar
24/05/2021 - 11:29h

El secretari d’Administracions Locals diu que els serveis territorials del Penedès es desplegaran aquesta nova legislatura

Diversos mitjans de comunicació membres de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), entre els quals el 3d8, han entrevistat el secretari d’Administracions Locals i relacions amb l’Aran de la Generalitat de Catalunya, Miquel Àngel Escobar, per abordar diverses qüestions del territori coincidint amb el final de la legislatura política i l’imminent inici de la propera que encapçalarà Pere Aragonès.

D’entrada, Escobar remarca que des de fa anys es produeix la “percepció d’un greuge comparatiu” pel que fa a la visió de la realitat que s’observa des de l’àrea metropolitana de Barcelona i la seva relació amb la resta del territori del país i que, “curiosament”, provoca que cadascuna d’aquestes parts cregui que la Generalitat dedica més esforços, planificació i recursos econòmics a l’altra. Així les coses, Miquel Àngel Escobar apunta que “cal gestionar” aquesta situació amb més diàleg entre els diferents agents i “escoltant tothom”. “Els partits polítics poden competir, però les administracions han de coŀlaborar, sí o sí”, va dir Escobar en el mateix sentit.

Debat sobre les energies renovables

Aquesta necessitat de diàleg, segons reconeix també Escobar, també es fa imprescindible en el debat encès sobre la implantació de projectes d’energies renovables. El secretari d’Administracions Locals apunta que “aquest debat només es pot fer pensant alhora en les empreses, ajuntaments i el territori, i cal assumir que tothom tindrà costos i beneficis”. “El territori ha de formar part de la decisió”, diu també Miquel Àngel Escobar, que afegeix que l’actual context polític al país i el procés viscut en la darrera dècada “fa difícil construir uns mínims consensos que s’han de fer, però cal dialogar i que tot el balanç de costos i beneficis sigui assumible per tothom”. “No crec que hi hagi cap territori que estigui en contra de la transformació ecològica, sinó dels costos”, conclou Escobar sobre aquesta temàtica.

Vegueria Penedès

Pel que fa a la vegueria Penedès i al seu desplegament dels serveis territorials encara pendent, el secretari d’Administracions Locals creu que al Penedès hi ha “uns reptes interns potents perquè no és fàcil administrar una concepció del territori sobre la base de quatre capitals fortes o, com a mínim, molt equiparables”. “Si a vegades és difícil generar un desplegament territorial d’una vegueria i a sobre no hi ha desequilibris entre capitals, amb lògica es compliquen les coses”, afegeix Miquel Àngel Escobar.

Amb tot, creu que aquesta propera legislatura al país “s’haurà de culminar” el desplegament de serveis territorials a la vegueria penedesenca “amb una proposta que es visqui com a bona i suficient pel territori i, per altra banda, que els permeti desenvolupar la seva feina”.

PUOSC

D’altra banda, Miquel Àngel Escobar ha avançat que la Generalitat estudia la més que probable creació d’un fons del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per al manteniment d’infraestructures, que conviurà amb l’habitual per a les inversions en noves obres. “Serà de reforç i no anirà tant en la lògica de la inversió com en el manteniment de les infraestructures”, ha dit Escobar, que també remarca el fons de 75 milions d’euros per a actuacions de post-emergència per desperfectes ocasionats en episodis climàtics com el temporal Gloria.

En el mateix apartat del PUOSC, Miquel Àngel Escobar defensa el criteri més tècnic que polític i de prioritat per als municipis petits per argumentar perquè, per exemple, la comarca del Baix Penedès –amb un dels aturs més elevats del país– rebrà fins al 2024 força menys diners que la resta de la vegueria Penedès. El principal motiu és que el PUOSC 2020-2014, la primera convocatòria des del 2008, “prioritza els projectes dels municipis més petits, que només per presentar-se ja tenen 125.000 euros, i van en funció de l’impacte econòmica, la prestació de serveis i altres elements” diferenciats dels criteris polítics. “Els ajuts s’atorguen seguint un procediment tècnic i escrupolós a partir d’unes bases aprovades, millorables però són les que són, i no s’hi pot fer res políticament”, ha dit també Escobar, que conclou en aquest sentit que “no s’ha de mirar el PUOSC des de la perspectiva del territori, sinó de projectes dels ajuntaments”.

Finalment, el secretari d’Administracions Locals i relacions amb l’Aran de la Generalitat de Catalunya es mostra partidari d’accelerar una llei de “finançament previsible” per als ajuntaments perquè no hagin de dependre tant dels ajuts puntuals del PUOSC.

També et pot interessar

Comentaris