Cau una banda de tràfic de persones amb seu a Vilafranca i Sitges

Imatge d’arxiu d’una actuació dels Mossos d’Esquadra.
28/07/2022 - 11:16h

El Mossos d’esquadra van detenir quatre membres d’una organització que explotava compatriotes obligant-los a treballar en 19 establiments comercials

Els Mossos d’Esquedra han donat a conèixer que el mes de maig la Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans del cos policial juntament amb Inspecció de Treball de Catalunya i tutelats pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Vilafranca del Penedès van iniciar una investigació arran la identificació d’una organització criminal assentada a Vilafranca i a Sitges.

Els seus integrants captaven principalment homes del seu mateix país. Per aconseguir-ho les coaccionaven de manera subtil amb la promesa de regularitzar la seva situació administrativa al país. Un cop aquí, els retiraven el passaport i les allotjaven i empadronaven en domicilis comprats o llogats pels investigats. Un cop ubicats, i sense possibilitat de tenir accés a la seva documentació, els feien treballar en algun dels 19 establiments comercials que regentaven, dividits entre supermercats, restaurants i bars.

En un inici obligaven les víctimes a sol·licitar protecció internacional a Espanya, orientant-los amb el què havien de dir per tal de tramitar la sol·licitud d’asil. L’objectiu era aconseguir que les víctimes creguessin que treballant un període d’entre dos i tres anys podrien demostrar l’arrelament necessari per aconseguir una futura sol·licitud de regularització social. Aquesta pràctica il·lícita produïa un efecte crida dins de la comunitat de les víctimes ja que entre coneguts i familiars d’aquestes havia arrelat la percepció que aquest era un procés necessari per aconseguir l’autorització per residir i treballar i una oportunitat vital de prosperar.

El benefici econòmic de l’organització provenia d’estalviar-se tot el cost de contractació d’un treballador: impostos, seguretat social, etc., i també en els sous, molt per sota del salari mínim interprofessional. Així doncs, els investigats gaudien de mà d’obra barata que els permetia una continua expansió dels seus negocis. En algun casos, si el treballador es queixava o reclamava les condicions inicialment pactades, l’amenaçaven o agredien físicament.

Fruit d’aquesta investigació, el 31 de maig es va realitzar un dispositiu conjunt i simultani amb Inspecció de Treball on es van dur a terme cinc entrades i perquisicions i 19 inspeccions en els diferents establiments de la xarxa empresarial. Els investigadors van detenir els quatre caps de l’organització i s’investiga a tres col·laboradors més. El perfil tant dels investigats com dels detinguts és el d’un home sense antecedents. Hores d’ara els comerços on es practicava aquest tipus d’explotació continuen actius.

També es van realitzar deu entrevistes de valoracions de possibles víctimes de tràfic d’éssers humans, tot i que no descarten trobar-ne més, on hi van participar el Servei contra el tràfic d’éssers humans de la Creu Roja i l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. A una de les víctimes ja se li ha atribuït la condició de víctima segons el protocol marc de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans i el protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya. La investigació continua oberta per tal de detectar altres possibles víctimes d’aquests delictes.

El cos de Mossos d’Esquadra, entre el 2016 i l’any 2022 ha atès un total de 51 víctimes de tràfic d’essers humans, tot i que se li hauria de sumar la xifra d’aquelles víctimes que estan contemplades com a testimonis protegits en diversos procediments.

També et pot interessar

Comentaris