Atac vandàlic a l’ermita de Santa Cristina de la Bisbal del Penedès

Imatge de l’interior de l’ermita amb tot el mobiliari remogut
24/08/2020 - 11:26h

Des de l’Ajuntament alerten que no és la primera vegada que l’ermita pateix aquests actes amb l’única intenció de causar destrosses

L’ermita de Santa Cristina va patir divendres actes vandàlics. Algú hauria accedit a l’ermita i, una vegada dins, hauria fet les destrosses que es mostren a les fotografies adjuntes i també hauria trencat, amb pedres, un focus de la il·luminació exterior.

L’ermita de Santa Cristina forma part de la Parròquia de Santa Maria de la Bisbal. El mossèn Vladimir ha explicat que “han forçat la porta d’entrada i han amuntegat i malmès les cadires, han trepitjat els ciris i han trencat els vidres dels quadres” i han fet saber que denunciarà aquests fets als Mossos d’Esquadra. Paral·lelament, ha explicat que la junta de la Parròquia de Santa Maria es reunirà per avaluar i decidir quines accions s’emprendran amb l’objectiu d’arreglar les destrosses i desperfectes.

L’alcaldessa Angès Ferré ha explicat que “tot i que l’Ermita de Santa Cristina forma part de la Parròquia de Santa Maria, és part del patrimoni històric del municipi i és un lloc molt estimat per la gent de la Bisbal. Des de l’equip de govern volem condemnar aquests fets i expressar que estem en contra de qualsevol classe de violència i vandalisme. No volem entre nosaltres persones que tenen aquesta mena d’actituds”.

L’ermita de Santa Cristina es va edificar al voltant de l’any 1200 i va ser construïda per Bernat Jofre, poblador del lloc de Santa Cristina. Aleshores, era un edifici petit, d’estil romànic i amb un absis circular. Segles després, el creixement demogràfic de la població i la consolidació de la seva devoció van resultar en la construcció d’una nova nau, amb arcades apuntades de manera gòtica i molt més àmplia. Més tard, al segle XVI, es va construir l’habitatge per a l’ermità, adossat a l’ermita vella, i va estar habitada per ermitans que es van encarregar de cuidar el lloc i les terres del voltant fins a arribar al segle XX.

L’ermita s’ha reformat en diverses ocasions. La darrera gran reforma es va fer el 1925, quan entre moltes altres obres de reforma i condicionament de l’espai, es va dividir en dos l’alçada de la vella ermita romànica i, aprofitant aquest nou pas, es va construir la nova casa de l’ermità, amb el terrat. A mitjans de segle XX s’urbanitzà la plaça, l’entorn i la font i, anys més tard, es van fer excavacions arqueològiques que van deixar a la llum el peu de l’altar de l’ermita vella.

En l’actualitat (a excepció de les afectacions que hi hagi pogut haver per causa de la Covid-19), l’Ermita de Santa Cristina acull l’Aplec de Pasqua el Dilluns de Pasqua i també s’hi fa una missa el 24 de juliol, dia de Santa Cristina.

També et pot interessar

Comentaris