Mor als 66 anys Joan Cercó Rimbau, restaurador i promotor cultural

10/03/2020 - 09:41h

Nascut a Torrelles de Foix des del 1970 va obrir el restaurant Sant Jordi de Sant Martí Sarroca

Aquest dilluns, dia 9, moria després d’una llarga malaltia qui ha estat durant prop de mig segle un dels més destacats referents de la cultura gastronòmica penedesenca. Restaurador, impulsor de nombrosíssimes iniciatives sempre de caire penedesenc i especialment a l’entorn de la cultura gastronòmica, va publicar igualment diversos treballs de divulgació sobre aquesta temàtica i va acollir al restaurant Sant Jordi-Ca la Katy de Sant Martí Sarroca nombroses sessions de debat, maridatges i iniciatives culturals de tota mena.

Nascut a Torrelles de Foix el 1953, després d’uns primers anys d’aprenentatge en diversos establiments de restauració de Vilafranca i comarca, així com labors de col·laboració a Nexos i uns primers textos de reivindicació al setmanari “Penedès”, entre es que podem destacar el que demanava que es tirés endavant la restauració del santuari de Santa Maria de Foix, a les primeries de la dècada del 1970 amb la seva esposa Katy Gallego es posa al davant del restaurant Sant Jordi de Sant Martí Sarroca. Des d’aquest indret la labor de Joan Cercó ha estat incansable i continuada durant prop de mig segle i jornades gastronòmiques, maridatges o sopars de debat han format part de les propostes i característiques d’aquest establiment.

Des del Sant Jordi Joan Cercó va promoure i col·laborar en iniciatives de recuperació d’aspectes de la gastronomia penedesenca, com l’ànec mut, el xató del Penedès o la Fira del Gall de Vilafranca, però també en la creació del Penedès Club Gastronòmic, entitat que agrupava els més prestigiosos restauradors de les comarques penedesenques i que ell va presidir alguns anys. El 1985 va portar a terme el sopar medieval de cloenda del setè centenari de la mort de Pere el Gran, i el 1988 va promoure els Premis Literaris Penedesencs de la nit de sant Jordi que es van celebrar de manera ininterrompuda durant 18 anys fins el 2006 organitzat inicialment de forma conjunta amb l’Institut d’Estudis Penedesencs. Cercó va realitzar igualment l’assessorament gastronòmic de les Rutes del Vi i el Cava promogudes pel Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès.

Persona d’àmplies inquietuds intel·lectuals, entre les que hi havia les de temàtica econòmica o històrica, Joan Cercó va mantenir sempre un abrandat esperit catalanista i el 1975 va entrar a formar part de les primers juntes directives d’Òmnium Cultural de l’Alt Penedès en una primera etapa fins el 1981 i a la directiva de la qual es va reincorporar el 2004. En aquest àmbit el 2001 va patrocinar la celebració de l’any raimundià al castell de Sant Martí Sarroca amb una exposició de goigs de sant Ramon de Penyafort i un acte acadèmic amb motiu dels 400 anys de la canonització del Sant. Col·laborador a dioverses publicacions comarcals, especialment a “El Martinet” durant algunes temporades, el 2005 va publicar un conte infantil sobre els àpats de Festa Major al volum “10 contes de Festa Major”, editat per Vilatana amb il·lustracions de Maria Casas, mentre que l’any 2009 va veure la llum “El llibre de les catànies i les coques de Vilafranca. Postres i llepolies del Penedès” publicat per Cossetània i que era el fruit de la seva labor de recerca i estudi juntament amb Joan Solé Bordes en el que era el primer volum de la sèrie “La gastronomia del Penedès i els seus documents”, en l’actualitat estava treballant amb altres autors en un estudi sobre les fondes, tabernes i bordells vilafranquins.

També et pot interessar

Comentaris