L’última vendrellenca que fa palmes per Rams
Maria Carme Mas fa més de mig segle que segueix una tradició artesana que li va ensenyar la seva mare.
La vendrellenca Maria Carme Mas, que va treballar 44 anys en una farmàcia, segueix la tradició de fer palmes per al Diumenge de Rams que li va ensenyar d’adolescent la seva mare i que actualment, amb 68 anys i ja jubilada, no ha deixat ni pensa fer-ho “mentre pugui”.
Mas és l’última persona al Vendrell que fa palmes manualment, explica que estudiava a l’Acadèmia Almi i que la seva mare feia palmes per a la Setmana Santa, primer per a Cal Vives de la Baixada de Sant Miquel i, en plegar aquest negoci, per a Cal Sellarès i, finalment, Cal Gasol.
Posteriorment, “des de fa uns 15 anys compro palmons que em porten d’Elx, a Alacant, i els converteixo en petites figuretes per dur a la solapa, per exemple”.
En plena pandèmia del coronavirus, Mas va comprar com de costum palmons, però va passar la Covid-19 sense que aleshores es conegués la malaltia.
“Era el desembre del 2019 i vaig passar-me totes les festes de Nadal, exactament 21 dies, dormint en estat de coma. Primer em deien que tenia la grip A, però després els metges em van dir que havia passat la Covid-19”. Encara faltaven més de dos mesos per al confinament general de la població. Ja recuperada i tancada a casa, Maria Carme Mas va reprendre la tasca de fer palmes de reduïdes dimensions i que acostuma a vendre “pel boca-orella”.
“Fer palmes em va anar bé per treballar les mans, que tenia adormides”, i en va arribar a vendre 2.020 -per l’any de la pandèmia- a un euro, uns diners que va donar a la Marató de TV3. Aquest 2024 ha fet mig miler de palmons de solapa, a un ritme d’aproximadament 12 unitats a l’hora.
“Fer palmons em recorda el temps que en feia amb la mare”, conclou Maria Carme Mas, que a mitjan gener acostuma a comprar una dotzena de palmons de 4 metres “que me’ls tallen pel mig per poder portar-los rectes amb camió”.