“Portem dues setmanes tancats a casa”

Joan Pros amb la seva dona i una amiga.
14/02/2020 - 21:00h

El bisbalenc Joan Pros explica com es viu l’epidèmia del coronavirus a la Xina

El 3d8 ha contactat aquesta setmana amb Joan Pros Garcia, un bisbalenc que resideix a la Xina per motius laborals, per conèixer de primera mà com es viu al país asiàtic l’epidèmia originada pel coronavirus que va començar a propagar-se fa setmanes a la ciutat de Wuhan (província de Hubei), amb una població d’onze milions de persones.

Fins aquest dijous, el coronavirus havia provocat 1.368 morts –el 96% dels quals a Hubei– i hi havia 59.901 casos confirmats –el 80% a la província on va sorgir el coronavirus i només 2 a Espanya– i 13.435 casos sospitosos de contagi.

A Suzhou, la ciutat on viu i treballa Joan Pros, s’hi havien detectat 85 casos de coronavirus, sortosament sense cap víctima mortal.

Cap d’una empresa de 26 treballadors
Joan Pros explica d’entrada al 3d8 que va estudiar la carrera d’Enginyeria Mecànica a l’Escola Politècnica Superior de Manresa i que treballa en una delegació de l’empresa manresana Artificial Intelligent Robots, dedicada a la fabricació de maquinària de test i assemblatge.

L’any 2016, l’empresa va decidir obrir una delegació a la ciutat xinesa de Suzhou, situada a prop de Xangai i molt important dintre de la indústria manufacturera, sobretot en el sector de l’automoció. “La meva dona i jo vam decidir venir a viure aquesta experiència a la Xina, i ja hi portem més de 3 anys”, explica Joan Pros, responsable d’una delegació formada per 26 empleats i la dona del qual treballa en una escola internacional com a professora de música.

“Vam venir a la Xina amb el propòsit de quedar-nos-hi dos anys, però l’experiència ens va agradar molt tant personalment com professionalment i vam decidir quedar-nos-hi. Tot i així, aquest juliol tornem a casa per a quedar-nos-hi com a mínim una bona temporada”, continua explicant Pros, que també concreta que la decisió de tornar a Catalunya no té res a veure amb tot el que envolta el coronavirus.

“Quatre anys a l’estranger són suficients com per voler tornar a casa”, afegeix.

Primers moments de l’epidèmia
Joan Pros es va assabentar dels primers casos detectats de coronavirus per uns companys de feina. “Al principi crèiem que era algun petit virus que no tindria gaire afectació i, a més, hi havia poquets casos a Wuhan”, recorda el mateix bisbalenc.

“Els meus companys m’explicaven la seva experiència amb el virus de la SARS [Síndrome Aguda Respiratòria Severa, per les seves sigles en anglès], un altre coronavirus que es va originar a la Xina el 2003 i que va causar 8.000 infectats i 800 morts a tot el sud-est asiàtic. Ells em comentaven que aquell virus va afectar sobretot Pequín i que, tot i que havia estat bastant dur, no els va afectar en absolut, i estaven segurs que aquest nou coronavirus seria fins i tot més light”.

Joan Pros i la seva dona, Agnès Aloy, en un viatge per la Xina.

Aquesta mateixa setmana s’està veient que no serà així i que, a més de provocar més casos d’infectats i de morts, superarà de molt el cost econòmic per al PIB mundial. Si la SARS va provocar pèrdues de 40.000 milions de dòlars a l’economia global, el coronavirus en causarà 62.000 milions, segons la previsió de la consultora LearnBonds, tot i que l’entitat Capital Economics incrementa la xifra fins als 280.000 milions de dòlars. Així, per primer cop des del 2009, el PIB registrarà un creixement trimestral negatiu.

Joan Pros recorda que es va començar a parlar del coronavirus just abans que comencessin les festes de l’any nou xinès, “les vacances més importants de tot l’any, que tots els xinesos aprofiten per anar als seus pobles a visitar la família”, diu l’enginyer bisbalenc.

“Tot i l’avís del risc d’aquest virus, la majoria de gent va continuar amb els seus plans i va marxar als pobles, incloent-hi Wuhan”, continua explicant Pros.

“Dos empleats de la meva empresa van marxar a la província de Hubei, on es troba Wuhan, i poc s’esperaven que al cap de pocs dies d’arribar els tancarien la ciutat i no en podrien sortir. Quan el Govern xinès va començar a implementar les mesures, al meu parer estrictes però necessàries, per evitar que el virus s’estengués a la resta de províncies i a l’estranger tancant la ciutat de Wuhan i algunes del voltant, vaig començar a palpar un cert pànic als carrers i a la gent”.

Creix la por
“De cop i volta, tothom va córrer a comprar mascaretes, i en un sol dia totes es van exhaurir”, diu Joan Pros, que també recorda que el Govern xinès va fer alguns comunicats públics recomanant el confinament de tothom a casa i aconsellant algunes mesures higièniques, com utilitzar mascareta al sortir de casa i rentar-se les mans sovint.

“Les xarxes socials van ajudar moltíssim a aquesta sensació de pànic a la població, una sensació que crec totalment desproporcionada”, argumenta Joan Pros, que pensa que en un país com la Xina hi ha 1.300 milions d’habitants i que, per tant, “una epidèmia pot causar moltíssimes víctimes, però les probabilitats de poder-la agafar són molt baixes”.

“També van començar a circular vídeos dels hospitals plens de gom a gom, supermercats sense provisions a Wuhan, i fins i tot altres vídeos fake que van ajudar a crear aquesta sensació de pànic”, continua el relat de Pros per al 3d8.

Aquesta situació i les vacances de l’any nou xinès van fer que Suzhou, com ha passat a desenes d’indrets, “fos una ciutat totalment fantasma”.

“No hi ha trànsit ni ningú al carrer, i les úniques persones que veiem són gent que treuen el gos a passejar o van al supermercat a comprar. Tothom, efectivament, amb mascareta”, descriu Joan Pros.

Precisament, aquest bisbalenc i la seva dona, que havien de renovar les mascaretes, van haver de fer una cua llarguíssima en una de les farmàcies que en venien. “La porta de la farmàcia estava custodiada per una desena de policies per evitar que la gent es descontrolés”, diu Pros, que al cap de mitja hora d’espera va haver de complir la norma que establia un màxim de cinc mascaretes per persona.

Més mesures de seguretat a tot el país
Al cap d’uns dies del tancament de Wuhan i la resta de la província de Hubei, i atès que es van començar a multiplicar els casos de coronavirus a tota la Xina, el govern va implantar noves mesures de seguretat arreu.

“La primera va ser afegir una setmana de vacances i obligar les empreses a tancar fins al dia 10 de febrer”, diu Joan Pros, que també cita els exemples de “controls a les carreteres entre ciutats per prendre la temperatura de tothom que es movia d’una ciutat a una altra”.

“Tots els locals, com ara restaurants, bars, cafeteries i llocs turístics van tancar, mantenint només els serveis bàsics de supermercats, benzineres i punts de venda d’aigua”, comenta.

“Una altra mesura va ser fer un control a tots els accessos dels compounds, que són les urbanitzacions on vivim, per mirar si la gent tenia febre i només permetent l’accés a la gent que hi viu”, continua explicant Pros sobre unes mesures encara vigents.

De moment, la dona de Joan Pros encara no sap quin dia es podrà reincorporar a la feina de professora, tot i que inicialment havia de ser dilluns que ve i ara no sap quan es reobriran les escoles. A Xangai, per exemple, les classes no començaran fins al 3 de març.

“Nosaltres portem dues setmanes a casa, no per por del virus o perquè estiguem obligats a estar-hi, sinó perquè com que està tot tancat, tampoc hi ha res a fer”, es lamenta el bisbalenc que està patint l’epidèmia del coronavirus al país on va començar i que, de moment, ha infectat persones en 27 països.

“Més que por del virus, el que tenim és por que ens facin un control a algun lloc i tinguem unes dècimes de febre i ens obliguin a anar a l’hospital, on les probabilitats d’agafar el virus o qualsevol altra malaltia són molt més altes”, diu Joan Pros.

L’avinguda principal de la ciutat de Suzhou, d’11 milions d’habitants, totalment desèrtica per les mesures contra el coronavirus.

Tot i que Pros esperava poder reincorporar-se a la feina dilluns passat, sense saber quants treballadors podrien fer-ho, al final no serà abans de dilluns que ve. Dissabte els van comunicar que tots els polígons industrials de la ciutat de Suzhou han de fer un procés per demostrar les mesures de seguretat i de prevenció del coronavirus, entre les quals hi ha la de conèixer al detall on han estat tots els treballadors les dues últimes setmanes.

El polígon on hi ha l’empresa on treballa Joan Pros ja ha fet el procés per poder reobrir, però fins aquest dissabte no preveu disposar d’una auditoria del govern local segons el qual tots els processos han estat ben implementats i registrats.

De moment, alguns treballadors que poden fer feina des de casa l’han començat a fer, però no és el cas dels que es dediquen a la secció de producció.

Joan Pros acaba la conversa amb el 3d8 explicant que estan bé, però una mica avorrits d’estar tancats a casa, i que desitgen poder tornar a la normalitat al més aviat possible. “Crec que mai havia desitjant tant poder tornar de vacances!”, diu amb humor aquest bisbalenc resident al país del coronavirus.

També et pot interessar

Comentaris