La CUP denuncia la celebració del festival Ressons Penedès

19/03/2024 - 18:19h

Defensa que la primera edició va tenir un dèficit desorbitat i no estan d’acord que s’utilitzin fons públics per iniciatives privades.

Fa uns dies es va presentar la segona edició del festival Ressons Penedès que s’ha de celebrar els propers 3, 4 i 5 de maig i ara la CUP ha carregat novament sobre l’aportació desmesurada de diners públics que rep el festival organitzat per una iniciativa privada no arrelada al territori que diuen “s’aprofita de la marca Penedès”. Aquest dimarts a la tarda els cupaires han escenificat davant el Consell Comarcal el seu malestar després d’haver vist les xifres de la primera edició. El regidor de la CUP a Sant Pere de Riudebitlles, Isaac Ruana, ha denunciat que el festival va rebre 400.000 euros de fons públics, una aportació del Consell Comarcal provinents de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i d’alguns ajuntaments de la comarca. Ruana ha mostrat la seva sorpresa a l’aportació econòmica per part dels cellers que van haver de pagar per participar al festival 274.757 euros però també xifres per tasques de direcció, cap de projecte o relació d’agents que s’eleva als 46.800 euros o la despesa en dietes de 8.073 euros “per només tres dies de festival”, argumentava Ruana.

A tot això defensen que l’edició de l’any passat va tancar amb una minsa assistència de només 13.115 persones de les quals, diuen, “2.815 hi van accedir amb entrada gratuïta a través d’invitacions o acreditacions” i que el balanç de la primera edició va ser negatiu de 101.594,32 € segons l’informe de pressupost del festival al qual hi ha tingut accés la CUP.

Per la CUP el festival va evidenciar “mostres de desorganització”. I ho defensa explicant que en alguns espais no es va acabar d’omplir l’aforament previst, en d’altres van estar per sobre les seves possibilitats amb una baixa oferta gastronòmica i cues interminables a les barres en horaris amb forta presència de públic familiar generant problemes als assistents. Han denunciat també que el festival va ser organitzat amb poca previsió i de difícil coordinació entre celler i organització. En definitiva, diuen, “un festival mal plantejat, amb desconeixement del territori, amb una idea molt metropolitanta”.

I van més enllà quan diuen tenir constància que es van fer contractacions a artistes per sota del seu catxet, contribuint així encara més a la “precarització del sector musical i cultural del nostre país”. En aquest sentit i a preguntes dels periodistes els cupaires han volgut mantenir l’anonimat d’aquests dos artistes.

A Ruana, l’acompanyaven a la roda de premsa Fèlix Mallofré, regidor de Subirats; Alba Mitjans, regidora a l’Ajuntament del Pla del Penedès; i Txus Magallón i Marta Soler, regidor i regidora a l’Ajuntament de Vilafranca. En aquest sentit, els cupaires han comentat que allà on la CUP està al govern o té acords per facilitar la governabilitat com els casos dels ajuntament de Subirats, Vilobí del Penedès i Sant Pere de Riudebitlles no faran cap aportació al festival. I Ruana acabava amb una denúncia darrera lamentant que un ens com el Consell Comarcal de l’Alt Penedès no aporti cap subvenció alguns festivals del territori com el de la cançó d’autor de Sant Pere de Riudebitlles.

També et pot interessar

Comentaris