“Volem tornar a donar vida al centre, posar en marxa el bus urbà i millorar la neteja”

08/10/2019 - 06:00h

Entrevista a l’alcaldessa de l’Ajuntament de Cunit, Dolors Carreras

Dolors Carreras va néixer a Cunit (1958) i és l’alcaldessa d’aquest municipi costaner del Baix Penedès des del mes de juny. Històrica militant del PSC, partit del qual és la cap comarcal des de fa 10 anys, Carreras ja havia estat al consistori cunitenc entre els anys 1991 i el 2007. De fet, va ser la primera dona regidora i la primera alcaldessa, càrrec que va ocupar del 1996 al 1998 i del 1999 fins que va deixar el càrrec en ser inhabilitada per no convocar un ple de moció de censura. També ha estat diputada provincial un parell d’anys i consellera comarcal quatre, mentre que aquest mandat és la vicepresidenta del mateix ens del Baix Penedès. Des de fa 32 anys té un negoci al nucli antic de Cunit, on ha viscut sempre.

A què atribueix la seva victòria electoral després d’anys apartada de l’Ajuntament de Cunit?

D’una banda, al fet que jo havia complert amb els objectius que em van demanar. A més, vaig renovar la llista i vaig intentar que l’agrupació treballés en conjunt entre els membres nous i els antics, i en aquests moments està tranquil·la.

I també crec que la gent va tenir un abans i un després de governar uns o altres, que hem passat 8 anys molt durs i que tothom ha entès que la crisi va ser generalitzada, però que a Cunit es va aguditzar molt i que els últims anys han estat de deixadesa total. Aquesta deixadesa es notava al carrer, i en aquests moments l’estic notant dins de la casa.

Què vol dir?

Les coses han canviat molt, des d’aleshores, i no podem comparar, però m’estic trobant un ajuntament canviat. He entrat amb molta calma i cautela i estic analitzant i veient com estan les coses i com han anat evolucionant. He de pensar en el futur i no m’interessa remoure passats, però s’ha de saber en com estan les coses. N’hi ha que me les trobo encara com les vaig deixar.

Per exemple?

En aquest moment no et puc dir res, però a la llarga farem alguna cosa…

A Cunit, molta gent sap que la relació entre el PSC i l’exConvergència ha estat molt tibant. Com ven ara l’acord de govern al qual ha arribat amb Impulsem Cunit (l’anterior PDeCAT, CDC…)?

Potser les persones que hi ha als dos grups han estat renovades i, per tant, el que hem mirat és de tirar endavant el municipi. Ells tenen una llista municipalista que ha afavorit que puguem entrar a parlar de projecte de poble.

Potser els programes d’aquests dos partits eren els que més s’assemblaven i la veritat és que no va ser difícil posar-nos d’acord. Evidentment, nosaltres vam anar primer per a un projecte d’esquerres, però no va poder ser…

Jo vaig posar la condició des del primer dia que volia mans lliures a l’hora de poder arribar a acords”

Dolors Carreras

Tan difícil era, arribar a un pacte PSC-ERC?

Esquerra s’ho mirava molt a nivell de partit, i com que deien que el PSC venia del 155 havien de demanar autorització, i això ja era més complicat. I jo ja vaig posar la condició des del primer dia que volia mans lliures a l’hora de poder arribar a acords. El tema del 155 pesava més en ells que en nosaltres.

De fora estant, semblava més fàcil el pacte d’esquerres que no pas un acord entre dos partits que pot semblar més visceral…

Al final, el poble necessita estabilitat i s’ha de vendre futur i, com dèiem en el nostre lema, cal “Tornar vida a Cunit”. S’ha de treballar, deixar-nos de tanta bestiesa. Cal anar pel que s’ha d’anar.

Quin és l’ambient polític que es respira al consistori?

Entre els socis de govern no hi ha problemes. I a l’oposició és normal que hi hagi nerviosisme perquè ERC, que ho va tenir a tocar, ara està frustrada, i Cs es va ofuscar el primer dia de les eleccions perquè va veure que no podia sumar amb ningú. Vaig tenir la cortesia de parlar amb la seva cap de llista i ja em va dir que la seva oposició seria dura, i així estem.

Ho nota?

Ara és la crítica per la crítica. Al davant et diu una cosa, i per darrere te’n fa una altra. Això és dolent per al municipi, i és enganyar la gent. I em preguntaves per què m’havien votat. Doncs potser també sempre he tingut la fama de dir les coses com són, agradin o no. Al final, agraeixes que et diguin les coses com són.

Quins objectius principals es marca com a alcaldessa?

Hem d’anar cap a la rehabilitació del centre, comercialment i a nivell de relacions i integració socials. En no haver desenvolupat la pastilla del ‘Pla del Castell’, el casc antic ens ha quedat allunyat de la part nova, i ara treballarem per intentar aquesta unió.

Hem d’anar cap a la rehabilitació del centre de Cunit, comercialment i a nivell de relacions i integració socials”

Dolors Carreras

La zona hotelera i la d’oficines ja donarà un impuls que ens ajudi a fer aquesta connexió. A més, hem de reformar totalment el Casal Municipal. Van ser molts anys que va estar tancat, i va ajudar molt que el casc antic quedés mort. Ara només té obert el bar, i no s’hi fa res. Aquest trimestre hi començarem a portar quatre o cinc tallers d’activitats i canviarem l’ascensor, perquè no fa la parada al mig, on hi ha les sales. S’han netejat espais per a les entitats, i convertirem una sala en un petit teatre.

Tot això, en quin termini?

No sé si en els quatre anys ho acabarem tot perquè l’obra és ambiciosa, però ja hem fet un pla director perquè fins ara ningú s’aclaria amb què s’havia de fer amb el Casal. I hem pensat en un concurs d’idees arquitectònic, per integrar l’església, la plaça i el Casal i l’edifici de l’espai associatiu i la ràdio municipal. Volem tornar a donar vida a tot aquest espai del centre. També hem pensat en un altre tema per revitalitzar la zona.

Què vol dir?

Ja donarem els detalls més endavant, però el novembre demanarem al PUOSC per fer un espai de desenvolupament de negocis per a emprenedors. Serà un punt per a joves i moltes de les famílies que estan venint a Cunit i que treballen des de casa.

Parli’m de què més pensa fer per a la cohesió territorial del municipi.

Primer de tot hem de pensar que la gent tingui unes bones connexions per poder-se bellugar. Tenim tres urbanitzacions molt apartades i amb accessos que estan molt malament: Jardins, Rosers i Costa Cunit. Al ple ja vam aprovar els tres projectes de carreteres, juntament amb les expropiacions corresponents. Es trauran corbes i s’ampliaran els accessos.

Però el que ens ha demanat més la gent a la campanya, i que el primer trimestre de l’any vinent estarà en funcionament, és el bus urbà. Van treure la línia fa anys, i sí que és veritat que l’anterior govern va fer l’estudi del servei, però allà es va quedar fa més d’un any.

Com han pensat aquest servei de transport?

Farà 16 viatges al dia, serà integrat amb l’àrea metropolitana de Barcelona i, per tant, amb l’horari combinat amb el tren. I també amb l’horari de l’institut. I la gent també ens demanava molt pel tema de la neteja.

En quin sentit?

Nosaltres teníem un contracte molt complet per a la neteja viària i platges i la recollida de residus, que l’antic govern, amb l’excusa del deute, va reduir en més d’un 30%. En un primer moment això no es veu, però després ha estat quan s’han vist herbes als carrers i una deixadesa total.

Teníem un contracte molt complet per a la neteja viària i platges i la recollida de residus, que l’antic govern, amb l’excusa del deute, va reduir en més d’un 30%”

Dolors Carreras

Estem intentant de trobar la manera de resoldre això, i el primer que hem fet aquest estiu ha estat aprovar un reforç pels dos mesos d’estiu, i ara mirem d’arreglar aquest contracte fins la data que caduqui, el 2022.

I com es pot aconseguir, això?

No podem ampliar el contracte que tenim, però se’n farà un altre amb tot el nou que no està contemplat al primer contracte. Això es farà per concurs públic. Un exemple de la situació és adjudicar la neteja d’un tram nou de passeig marítim que ens va cedir l’Estat.

I en el tema de la neteja, aquest mes farem una campanya bastant forta d’informació i sensibilització per una aposta per la recollida selectiva, especialment, i també per la qüestió de la brutícia de les mascotes. Després, evidentment, establirem sancions. Sé que no agrada, però farem les dues coses. I, com a novetat, aquest estiu vam incorporar (i ja queda fix) un noi que neteja amb un patinet elèctric.

Com va sorgir, la idea?

Vaig proposar-me l’establiment d’un escombriaire de sempre, que va amb carret i escombra i recull, especialment al centre. Em van parlar de l’ús d’una bicicleta i al final hem adoptat el patinet, un vehicle que està de moda. S’ha notat molt en la neteja al centre, l’avinguda Barcelona i el passeig marítim.

Parlem de l’apartat turístic. Cunit està dins del Penedès Marítim i té potencial arqueològic. Què hi pensa fer?

Primer, hem d’arreglar el que tenim i després, evidentment, cal vendre turísticament el patrimoni. Encara hem d’arreglar molt, d’aquest patrimoni. De mica en mica, s’ha d’arreglar i l’has de poder vendre i fer-lo visitable. I com que tenim la sort que hi ha una zona de la platja que encara no s’ha desenvolupat, continuarem volent apostar pels temes hotelers.

El que sí que s’ha aconseguit fins ara és potenciar en els darrers anys els apartaments que funcionen, com allotjaments turístics. No en teníem, i ara en tenim i ens van molt bé.

En l’apartat educatiu, l’Ajuntament de Cunit s’ha mostrat preocupat per una certa massificació dels centres…

Sí, i ja estem pensant en reobrir la llar d’infants Les Marietes i reclamar a la Generalitat un segon institut. És una situació normal perquè, després de la crisi, ja estem veient com hi ha gent que marxa de Barcelona -que està molt cara- i s’apropa a les segones residències.

En molts casos ens venen els fills dels que van comprar aquestes segones residències i, com que treballen a Barcelona, el bus urbà és cada vegada més necessari perquè la gent es pugui bellugar pel municipi.

A Cunit tornem a créixer en habitants (…) i tenim matrícula viva amb alumnes que ens van arribant cada dia”

Dolors Carreras

A més, a Cunit tornem a créixer en habitants. Havíem arribat a més de 13.000 habitants i ara ja tornem a recuperar-nos. I en l’escolarització ens trobem que hi ha molts casos de gent que va preveure a l’abril que el setembre necessitaria portar els nens a l’escola, però en molts d’altres són gent que després de l’estiu ha decidit quedar-se i les places dels seus fills no les teníem previstes. A més, tenim matrícula viva amb alumnes que ens van arribant cada dia.

Quina és la demanda concreta que fan a la Generalitat, doncs?

Que ens tornin a reobrir les dues línies de primària que ens van tancar fa uns anys: una a l’escola Cossetans i una altra al Pompeu. Ara ens han desdoblat unes classes, però necessitem més mitjans. Ens han enviat un professor i mig, però això no és suficient i, com a mínim, necessitem dos professors més.

I a secundària tenim l’institut que està ple (amb 817 alumnes) i ens han posat aules prefabricades. Tenim terreny disponible perquè puguin fer un nou institut, però el problema que té ara la Generalitat és econòmic. Està treballant amb el pressupost del 2017 i entenc que ha fet un esforç en posar-nos aquest professor i mig però, és clar, cal tenir en compte l’increment de població i de matrícula viva no només a Cunit, sinó a tota la costa.

Si a altres llocs com a Barcelona hi ha menys natalitat i tanquen escoles, potser que ens enviïn més professors cap aquí. El tema de l’Ensenyament és de la Generalitat i l’Ajuntament que fem és apretar al màxim i ajudar en tot el que podem i més.

Un darrer tema local: Com està el projecte de convertir la carretera C-31 en una via urbana o carrer a Cunit?

El projecte està aprovat i està pendent de pressupost per part de la Generalitat, segons l’última conversa que hem tingut amb el departament.

La salut del PSC al Baix Penedès és bona; som la comarca amb més bons resultats electorals de tot Tarragona i, per exemple, tenim el govern en els quatre municipis més grans i la presidència del Consell Comarcal del Baix Penedès”

Dolors Carreras

Parlem breument de l’àmbit comarcal del Baix Penedès, en tant que vostè és dirigent del PSC des de fa 10 anys. Quina és la seva valoració de l’estat actual del partit socialista en aquest territori?

Està molt bé. Som la comarca on hem tingut més bons resultats electorals de tot Tarragona (a les eleccions municipals del mes de maig) i, per exemple, tenim el govern en els quatre municipis més grans i la presidència del Consell Comarcal del Baix Penedès. O sigui que la salut del PSC és bona i també hi ha ganes de treballar.

I a nivell estatal, entén que hi torni a haver eleccions generals convocades pel proper 10 de novembre?

Es veia que anava per aquí, però jo encara tenia l’esperança que no s’hi arribés. Entenia que quan tens una cosa aturada massa temps no és bo per ningú al final, i això ho acaba pagant el ciutadà.

Què creu que pot passar amb la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O?

No hi penso ni hi vull pensar. Nosaltres, el que hem fet és un projecte de municipi i vivim en clau municipal, i deixem que els partits facin la seva feina.

També et pot interessar

Comentaris