El departament de Treball de la Generalitat rebutja l’ERTO del Grup Freixenet

Les caves Freixenet de Sant Sadurní d’Anoia
29/04/2024 - 13:59h

No veu acreditada la causa de força major per la sequera

La Generalitat ha denegat l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que afectaria 615 treballadors del Grup Freixenet (Freixenet S.A i Segura Viudas S.A.U.) perquè no veu acreditada la causa de força major per la sequera que va argumentar la companyia cavista a mitjans de la setmana passada.

El Govern ha comunicat al grup productor de cava que no veu “els elements imprevisibles i inevitables” per justificar un expedient de força major ordinari. Aquest tipus d’expedients per aturar o reduir la producció són els únics que requereixen el vistiplau del departament de Treball.

Per la seva banda, Grup Freixenet ha reaccionat amb repidesa i ha explicat que “després de la decisió de la Generalitat de no acceptar força major com a motiu de l’ERTO a Freixenet S.A. i Segura Vídues S.A.U., el Grup continuarà negociacions constructives sobre l’ERTO amb el comitè d’empresa i amb els sindicats”.

Ha assenyalat igualment que “si bé el Grup accepta la decisió de la Generalitat, es manté ferm en la necessitat d’un ERTO i en què les condicions climàtiques i la resposta del Govern català desencadenen una sol·licitud d’un ERTO per raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ERTO ETOP). Aquest mecanisme desenvolupat pel Govern té com a objectiu protegir l’ocupació”.

“El motiu de la sol·licitud original del passat 22 d’abril de 2024 continua vigent: la greu manca de raïm i vi base per a la producció de Cava condueix a una reducció massiva de la feina en els processos de producció. Això és conseqüència de la sequera extrema a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès, El Garraf i Camp de Tarragona, que ha tornat a confirmar-se en l’Índex Precipitació Estàndard del 31 de març de 2024 del Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT) i que ha continuat afectant cada vegada més al sector des de 2021”, especifica el comunicat del Grup Freixenet.

“Des de llavors, juntament amb altres productors de Cava, sindicats i viticultors, Freixenet ha instat la D.O. a actualitzar la normativa del Cava i a adoptar mesures per contrarestar la tensa situació de subministrament. Encara que la D.O. va aprovar mesures extraordinàries   a mitjans d’abril per a la propera collita, aquestes mesures no són suficients ni arriben a temps per evitar un ERTO. Mentre la sequera ja ha acumulat un dèficit equivalent a 80 milions d’ampolles en el sector del Cava, Grup Freixenet està compromès a satisfer la demanda dels consumidors a curt i mitjà termini”, acaba.

També et pot interessar

Comentaris