Pere Sàbat: “No ens espanta assumir responsabilitats i ho farem des de l’oposició o des del govern”

Entrevista al portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Vilafranca, que es felicita per haver aconseguit que el govern viri cap a la transformació de la ciutat

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Vilafranca, Pere Sàbat, és un home satisfet. Ho és, especialment, per haver aconseguit un acord amb l’equip de govern socialista i ajudar a tirar endavant una proposta quasi coral de pressupostos. La voluntat d’entesa l’ha posat al costat d’uns companys de viatge que satisfaran el seu anhel de posar al dia Vilafranca.

Ha repetit fins a la sacietat que Vilafranca necessita posar-se al dia. Tan malament estem?
No tant. L’acord de pressupost camina cap a posar al dia aspectes als quals s’havia de donar més importància, com el comerç i la reforma urbana, per exemple, pensant en la globalitat de la ciutat, no posant pedaços.

És un tema de prioritats.
Evident. Però també es tracta de tenir una visió de reactivar la ciutat.

Hi ha algun punt que defensés ERC i que s’hagi quedat pel camí?
N’hi ha molts, perquè el nostre programa és ampli. Però el que importa és que el PSC ha deixat enrere la inèrcia dels 10 darrers anys i avança cap a una idea global de ciutat i de transformació. En aquest sentit, estem contents que el PSC hagi compartit la nostra anàlisi i les nostres propostes.

Hi ha diferències insalvables amb el PSC?
Crec que hem de posar el focus en la voluntat de construir consensos i fer que les coses passin. En política local hauríem d’intentar centrar-nos en allò que podem treballar conjuntament, més que en el que ens distancia.

Les dues parts van dir que calia treballar per buscar complicitats i guanyar confiança. Com va aquesta feina?
És difícil perquè veníem de dinàmiques molt diferents. La relació de confiança va millorant, però queda molta feina per fer.

La comissió de seguiment és important.
El 2 de febrer fem la primera reunió. Serà la primera i servirà per veure com encarar la posada en marxa del pressupost, perquè hi ha molts projectes que en depenen, i fer el seguiment de l’execució.

La voluntat d’entesa que hi ha amb el PSC pot obrir les portes a entrar al govern?
Sempre hem dit que tant si estem al govern com a l’oposició la nostra línia serà la mateixa: buscar consens per impulsar un projecte global de ciutat. Ho estem fent des de l’oposició i també es pot fer des del govern.

?
Estem preparats per a qualsevol situació. No ens espanta acceptar responsabilitats i ho farem des d’on sigui. Tenim un equip preparadíssim i ens arremangarem el que faci falta per tirar endavant un mandat important per a la transformació de la ciutat.

Com veu la posició de Junts?
Tothom és lliure de fer l’oposició que vulgui. Nosaltres entenem que l’oposició ha de ser útil per a la ciutat, treballar per aportar solucions que sumen. Si uns altres opten per una acció més destructiva, des de l’enfadament, la negativitat i el catastrofisme, cadascú tria què vol fer.

Quin pes té l’afinitat personal en la relació entre grups?
L’afinitat ajuda a desencallar moltes coses, com en molts àmbits de la vida. I en l’àmbit local encara més. Però el que toca és posar el bé comú al centre i a partir d’aquí, dialogar i arribar a acords.

Els dos blocs que s’han vist en el debat de pressupost es mantindran en el futur?
És probable, perquè s’ha vist que hi ha cert grup de dretes que està més còmode en la destrucció que no en les propostes en positiu.

L’abstenció de la CUP és una bona notícia.
És normal que una força d’esquerres no s’hi oposés perquè són uns pressupostos extremament progressistes.

Amb l’aprovació del pressupost, se’ls va acusar de donar un xec en blanc al govern perquè Junts diu que els números que ha vist són diferents dels que han rebut la resta de grups.
Els pressupostos són públics i tothom pot treure’n les conclusions que pertoquen.

Socialistes a Madrid i ERC a la Generalitat. Pot ajudar a impulsar projectes encallats?
Segur que pot ajudar. En tot cas, l’obligació de l’Ajuntament és treballar per tenir prou projectes perquè tant l’Estat com la Generalitat aportin per ajudar a tirar-los endavant.

Quin és el més fàcil de desencallar?
Biblioteca i antic hospital són dos projectes de mandat. Faltava un acord a l’Ajuntament i ja el tenim. Toca determinar els usos de l’antic hospital i arribar a un consens i sobre la biblioteca, haurem de batallar perquè sigui ambiciosa.

Creu que hi haurà prou diners per a tot el que volen fer?
Falta incorporar moltes subvencions, com per exemple els 1,3 milions de la subvenció de la biblioteca, aprovada pel Parlament. Hi ha actuacions que són plurianuals i per això en un any no es farà tot.

Quin balanç fa d’aquests mesos de legislatura?
Nosaltres vam plantejar un debat sobre seguir amb la inèrcia o obrir una nova etapa. ERC va apostar molt fort pels pressupostos perquè marcaven la línia del mandat i aquí es veuria si se seguia com els darrers anys, amb un acord per a la Vilafranca adormida, o si s’aspirava a l’acord de transformació que necessita la ciutat.

Satisfet?
Molt satisfets de la feina que hem fet per aconseguir que el govern viri cap a la voluntat de transformació, de manera que la nostra visió de ciutat és la que impulsa el govern actual. També hem aconseguit teixir un fil de confiances important amb l’equip de govern, que en els darrers mandats no teníem perquè era absolutament impossible. Aquesta voluntat d’entesa facilita molt les coses. Per tant, els pròxims anys de mandat els veiem amb un optimisme raonable.

També et pot interessar

Comentaris

1336