Vilafranca ja disposa d’un pla de sequera propi

El ple aprova el document que vigilarà el consum d’aigua i crea un comitè de seguiment

El ple del mes de febrer va tenir com un dels punts destacats l’aprovació del Pla Municipal de Sequera, una eina de la qual es dota el consistori per mantenir a ratlla el consum d’aigua a la població. El pla ja l’ha validat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que és qui obliga els ajuntaments de més de 20.000 habitants a disposar d’aquesta eina, després que l’Ajuntament hagi fet els ajustos i correccions necessaris al que havia presentat anteriorment.
Vilafranca compleix amb el límit de consum que pertoca en situació d’emergència, 200 litres per persona i dia, ja que segons les darreres dades corresponents al mes de gener, se situa en els 170 litres. Tot i així, l’Ajuntament ha elaborat un pla que inclou la creació d’un comitè municipal de sequera. Aquest organisme serà el que farà el seguiment de la situació al municipi i comunicarà a la població les mesures aplicables a cada fase; establirà els sistemes de vigilància perquè es compleixin les directrius fixades; soŀlicitarà als grans consumidors plans d’estalvi per tal que compleixin els criteris establerts al pla, i també aprovarà un règim sancionador per als usuaris que no hagin fet actuacions per reduir el consum a les seves instaŀlacions, que podria arribar fins i tot a la suspensió del subministrament d’aigua.
Un dels aspectes en què fa incidència el pla municipal és en el consum industrial, que en fase d’emergència implicaria una reducció de la pressió de l’aigua entre les 8 del vespre i les 8 del matí, amb la qual s’aconseguiria complementar l’estalvi previst en el sector industrial.

Pel que fa a les sancions que preveu el pla, hauran d’estar regulades per una ordenança municipal encara per aprovar. La quantitat econòmica de les sancions la determinarà el grau d’importància de les infraccions: lleus (fins a 750 €), greus (entre 751 i 1.500 €) i molt greus (entre 1.501 i 3.000 €), tot i que hi ha una graduació en cada cas.
En el torn de paraula, Vilafranca en Comú (VeC) va destacar que troba desproporcionades aquestes sancions i que convindria elaborar un estudi de mesures preventives de cara al futur. De la seva banda, la CUP va considerar necessària l’aprovació de l’ordenança corresponent per identificar i sancionar les infraccions que provoquen malbaratament d’aigua. ERC va considerar molt encertada la redacció del pla i Junts va subratllar la necessitat de més inversió en la xarxa per reduir les fuites que s’hi produeixen i que representen la pèrdua d’1 milió de litres d’aigua diaris, tot i que l’eficiència de la xarxa a Vilafranca és superior al 80%. Per Junts, l’objectiu, més que centrar-se a sancionar ajuntaments i usuaris, hauria de ser destinar més inversió a la millora i manteniment de la xarxa, tant per part de l’Ajuntament, tenint en compte els beneficis amb què ha tancat EMAVSA els darrers exercicis, com per part de la Generalitat.
Tots els grups hi van votar a favor i el pla municipal de sequera es va aprovar per unanimitat.
En el mateix ple es va aprovar també una moció del grup d’ERC per crear una taula permanent de seguiment de la sequera. Aquesta entitat hauria de reunir representació de cada grup municipal, el servei de medi ambient, l’empresa municipal d’aigües, la Mancomunitat i els serveis territorials d’Acció Climàtica.
Els republicans demanen també que l’Ajuntament disposi d’un web propi específic per a la gestió de l’aigua; l’aprovació d’un pla d’arranjament de fuites i un pla de racionalització de l’aigua en els edificis municipals, i conèixer les infraestructures necessàries per a la millora de l’aigua a la vila. La moció es va aprovar amb el consens de tots els grups menys VeC.

Un dels punts que va generar més debat i enrenou a la sala de plens va ser la moció de la CUP per la dignificació de la gent gran i els serveis que l’atén. La moció reclamava, entre altres coses, l’estudi per part de l’Ajuntament de la municipalització del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), de titularitat municipal però actualment gestionat per l’entitat privada Fundació S21. Algunes representants de les treballadores presents a la sala van fer sentir la seva veu especialment quan el portaveu de Junts, Aureli Ruiz, va defensar el model actual al qual es va veure abocat l’Ajuntament per garantir la continuitat dels llocs de treball de la plantilla, anteriorment sota el paraigua de la Fundació Amàlia Soler. La moció va tirar endavant amb els vots favorables de tots els grups i l’abstenció de VeC.
La unanimitat va tornar a les votacions amb la presentació d’una moció de Junts per reclamar el desplegament del bus exprés entre Vilanova, Vilafranca i Igualada, atès que un cop han finalitzat les obres a la C-15, la Generalitat ha descartat impulsar aquesta línia, a la qual s’havia compromès incloent-la en els pressupostos del 2023.
També amb el consens de tots els grups va prosperar la moció d’ERC per demanar l’ús provisional de la llosa de la via, ja que ADIF ha fixat un termini de 5 anys per iniciar les obres definitives d’urbanització pendent. La moció s’encamina a demanar que l’Ajuntament intervingui provisionalment a l’espai entre el carrer Vilanova i l’aparcament a l’alçada de l’avinguda de Barcelona per adaptar l’espai on desenvolupar activitats esportives, recreatives o culturals.
El ple també va aprovar definitivament el Reglament del Consell Municipal de Salut, una moció pel desplegament just dels Mossos al Penedès i una moció conjunta de suport a la pagesia.

També et pot interessar

Comentaris