Projecte per consolidar amb dunes i vegetació la sorra d’una segona platja de Cunit

Alguns regidors a la platja de Cunit que serà objecte de renaturalització.
16/03/2022 - 19:00h

L’Estat ja va actuar a la Platja de Llevant i ara ho farà a la de Ponent, per completar tota la línia litoral

El municipi de Cunit ha estat aquest dimecres la seu de la tercera trobada presencial dels representants polítics de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible, que aplega els consistoris de la costa entre Sitges i Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant. Hi han participat una vintena de representants de les regidories de Platges i Medi Ambient d’aquestes poblacions, entre les quals les de les tres costaneres del Baix Penedès.

Aquesta taula pretén que els municipis de costa puguin fer un front comú per tal d’unificar les actuacions envers els problemes que té la costa i reclamar ajudes i millores a la Generalitat i l’Estat. 

En el transcurs de la jornada, la regidoria de Medi Ambient de Cunit ha presentat amb el grup ecologista GEPEC-EdC el projecte de renaturalització que es ve treballant des de l’any 2020 de la Platja de Ponent de Cunit i que actualment està en procés de licitació per part del Ministeri de Transició Ecològica de l’Estat.

L’objectiu de l’actuació programada és completar la consolidació de la sorra, mitjançant vegetació autòctona, de tot el litoral cunitenc.

L’actuació prevista

El projecte redactat pel GEPEC-EdC implica la recuperació de 14.343,1 metres quadrats de platja perimetrada en una longitud de 1.142 metres lineals de pals i cordes. Aquesta superfície està organitzada en 16 parcel·les on es realitzen 5 mètodes més de restauració a més de la típica plantació d’espècies dunars que es ve realitzant arreu del litoral.

D’aquesta manera es tenen combinacions del treball realitzat per plantes abandonades per la mar, tancats on no s’hi planta res (de demostrada efectivitat al Delta del Llobregat i Torredembarra), les plantacions típiques i un petit assaig amb substrat viu dunar.

L’objectiu és allargar la vida i amplada de les platges perquè els banyistes i les espècies que li són pròpies tinguin el màxim de superfície per al seu gaudi en bona sintonia. També es tracta d’una obra de bioenginyeria que cerca la protecció del rerepaís, tal i com ja s’ha demostrat la seva efectivitat en altres platges del món.

La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible va néixer el febrer de 2020, com a punt de trobada de municipis litorals davant de la necessitat de tractar qüestions comunes per a la cura del litoral més enllà dels límits administratius, el Pacte de Coma-ruga.

Primer van ser 11 els municipis participants, des de Sitges fins a Tarragona, als quals posteriorment es van afegir poblacions fins a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ja que “el mar no té portes” i cal treballar tots plegats per fer front als efectes de l’imminent canvi climàtic, a les possibles afectacions dels temporals marins cada vegada més continus i devastadors, i a la pujada del nivell del mar.

Actualment són aproximadament 110 km de litoral compartint experiències, dubtes i inquietuds per mantenir l’ecosistema litoral com a barrera natural, espai de salut i socialització i atractiu turístic.

També et pot interessar

Comentaris