El 30 de desembre tanca les portes el cinema Kubrick de Vilafranca

15/12/2021 - 09:51h

El 26 d’agost de 1994 es va inaugurar el cinema Kubrick amb la pel·lícula “Rapa-Nui”.
El Kubrick es sumava així a les dues sales del Bogart per ampliar l’oferta cinematogràfica a Vilafranca i comarca. Amb el tancament del Bogart el 2006 va continuar amb l’exhibició de cinema de qualitat per a tots els públics i la difusió i promoció del cinema en català.

Des del 2008, Maria Olivella ha estat l’ànima impulsora al capdavant del Kubrick, compromesa a fer possible que continui sent un referent cultural a Vilafranca i comarca. Al Kubrick s’han organitzat Mostres de Curtmetratges, clàssics del cinema amb “Una nit amb els clàssics”, Marató del Cinema, Cicle CINC, s’han fet homenatges, presentacions de documentals, col·laboracions amb l’Ajuntament, matinals infantils, sessions a les escoles, sessions benèfiques i de col·labració amb la Creu Roja, Mans Unides, entitats corals i casals d’estiu entre d’altres. S’han projectat també pel·lícules i actes de presentació al Festival Internacional de Cinema del Vi i al Festival Vilapensa.

El pas del sistema analògic al sistema de projecció digital el 2013 va permetre ampliar la programació oferint concerts, òperes i ballets internacionals en directe o en diferit a les sessions de Continguts Alternatius.
Però els canvis socials de l’oci i l’entreteniment així com també la pandèmia han provocat un fort descens d’espectadors i una situació insostenible que han forçat a prendre la decisió de tancar el cinema Kubrick el proper 30 de desembre.

Durant els 38 anys de trajectòria des de la inauguració del cinema Bogart l’any 1983, aquest ha estat un negoci familiar amb un tracte molt proper als clients, obert a iniciatives per acostar el cinema a tots els públics i un referent cultural per Vilafranca i la seva comarca.

El germà gran

El cinema Bogart va ser el primer en iniciar-se. Inaugurat amb dues sales el 14 de juliol de 1983 amb les pel·lícules “Sueños de un seductor” i “Fama”, va ser pioner en l’obertura d’unes multisales a Catalunya, en aquell moment hi havia els Cinemes Catalunya a Girona i el Casablanca a Barcelona.
Francesc Olivella i Paquita Ferran van ser els impulsors del cinema Bogart. Francesc Olivella havia estat fundador i president del Cine Club Vilafranca des dels seus inicis l’any 1968. Com a entitat va guanyar el Premi Sant Jordi el 1970 al Millor Cine Club de Catalunya.

PUBLICITAT

En la programació del Bogart es va apostar per un cinema de qualitat amb èxits comercials d’estrena simultània amb les principals ciutats d’Espanya i pel.lícules d’autor en versió original subtitulada. Es van organitzar cicles monogràfics dedicats a mostrar de manera cronològica la filmografia de grans directors de la història del cinema: Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick, Billy Wilder, Luchino Visconti, Federico Fellini i Françoise Truffaut entre d’altres.
També va ser un cinema compromès amb la difusió i promoció del cinema en català, oferint còpies de pel.lícules en català i invitant directors catalans com Francesc Bellmunt, Antoni Ribas, Pere Portabella, Ventura Pons, Isabel Coixet i Rosa Vergés a presentar personalment les seves estrenes.

La qualitat i singularitat de la programació van ser reconegudes amb el Premi Nacional
de Cinematografia del Departament de Cultura de la Generalitat a la Millor Sala Exhibidora fora de l’àrea metropolitana de Barcelona els anys 1985, 1986 i 1991. El cinema Bogart va tancar el setembre de 2006 i ara, quinze anys després tanca el seu germà petit, el Kubrick.

També et pot interessar

Comentaris