La Diputació invertirà 1’5 milions en polítiques socials a l’Alt Penedès

La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, amb el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, durant la reunió amb electes de l’Alt Penedès | Diputació de Barcelona
24/11/2021 - 19:00h

La Diputació de Barcelona presenta als municipis les línies i els projectes de suport en polítiques socials

La diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, acompanyada pel president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch i pel diputat de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro, va presentar dilluns als alcaldes de l’Alt Penedès, l’avenç dels Projectes Transformadors de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, les experiències pilot d’aquests projectes i els nous recursos que se’n derivaran en el marc del proper Catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona.ç

Moret va explicar les línies estratègiques de l’Àrea que aposten per aconseguir polítiques locals de garantia d’ingressos per a una vida digna, complementàries a les polítiques estatals i autonòmiques, així com les polítiques de lògica comunitària per generar comunitats inclusives i fer front a les situacions de segregació social i urbana a través de polítiques integrals amb l’eix social al centre. A més, va destacar el compromís d’avançar cap a un sistema públic de cures, de qualitat, professionalitzat, amb ocupacions dignes i que pugui fer front a les desigualtats socials i de gènere, alhora que garantir un envelliment de qualitat al domicili.

La diputada va incidir en que “totes les polítiques socials han de tenir en compte les desigualtats de gènere, i molt especialment l’abordatge de les violències masclistes, el cicle de vida i les diferents etapes vitals, en especial, la infància, l’adolescència i l’envelliment; però també l’origen de les persones i les discapacitats”. La trobada d’ahir era per treballar directament amb els alcaldes per conèixer les realitats municipals i contrastar les seves necessitats. La Diputació ha previst un pressupost d’inversió en polítiques socials a l’Alt Penedès d’1.500.000 d’euros.

En el marc del Projecte de Dret a uns ingressos bàsics Moret va explicar que “estem definint un model local de garantia d’ingressos que aposta per una major eficàcia en les prestacions per donar resposta a les situacions de pobresa i urgència social. També estem avançant en paral·lel amb recerca i eines jurídiques, tècniques i tecnològiques per impulsar oficines de gestió de prestacions econòmiques locals”. En aquest sentit, el mes de juny, la Diputació va començar una prova pilot d’acompanyament en la implementació d’oficines de gestió de prestacions econòmiques a un consell comarcal i a sis municipis, entre els quals hi ha Vilafranca del Penedès; territoris que ja tenen projectes iniciats d’oficines i que la corporació ajuda a impulsar amb la voluntat de generar un aprenentatge per poder oferir en un futur aquest acompanyament al conjunt de municipis de la província.

La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social també va definir les línies del programa d’atenció a la soledat no desitjada de persones grans, que, com a novetat, va dir, “ara s’oferirà als ajuntaments a través del Catàleg de serveis 2022-2023, a municipis majors de 20.000 habitants i ens supramunicipals perquè la coordinació amb serveis socials és clau en el projecte”. Moret va parlar dels avenços digitals que s’han fet en el Servei Local de Teleassistència, per promoure l’autonomia de la persona usuària en el seu domicili. També s’hi va referir el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, quan va afirmar que “la teleassistència és una eina vital que, gràcies a la Diputació, anem millorant. Aquest servei ha estat essencial en aquesta etapa de la pandèmia i, ara, de la mà de la Diputació anirem implantant tota la innovació digital”.

En un altre apartat, Moret va explicar els projectes de la Xarxa de Territoris Lliures de Violències masclistes, en els quals la Diputació de Barcelona treballa des de fa temps amb diferents línies de suport als municipis. «A través d’aquest projecte transformador volem promoure una mirada més transversal en l’abordatge de les violències masclistes», va assegurar. I pel que fa al Projecte Infància i Adolescència, a través del qual l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social vol donar resposta a la preocupació que els municipis han tramès sobre infants, adolescents i joves que estan patint moltes desigualtats, Moret va avançar el compromís de la corporació als serveis socioeducatius com a recurs de foment de la igualtat d’oportunitats de la infància més vulnerable.

Durant la reunió, també es van tractar els recursos que ofereix la Diputació de Barcelona als municipis en els àmbits de Salut Pública i Consum, adscrits a l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social.

Finalment, Lluïsa Moret va anunciar que, des de l’Àrea s’està treballant per presentar dos projectes en el marc de la convocatòria de fons dels Next Generation que tenen a veure amb la digitalització i modernització dels serveis socials, així com amb la transformació digital de les cures per a una millor qualitat de vida. «Volem avançar cap a digitalitzar integralment la gestió de les prestacions econòmiques de caràcter social», va concloure la diputada.

La trobada era la primera d’un seguit de trobades que els responsables de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social tenen previst de fer amb els electes de les comarques de la província de Barcelona.

També et pot interessar

Comentaris