El comitè d’empresa de l’Hospital denuncia una alta fuga de professionals

Una de les pancartes de protesta que el Comitè d’Empresa ha penjat a l’Hospital de Vilafranca
11/11/2021 - 17:15h

L’ens continua criticant durament la fusió dels Consorcis Sanitaris de l’Alt Penedès i el Garraf

El comitè d’empresa de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès ha enviat una carta al Consell Rector del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf on critica de nou –i durament– la fusió entre les dues comarques sanitàriament parlant.

Segons apunta en el text el comitè, el Consorci de l’Alt Penedès “sempre ha estat una institució que ha tingut com a pilars fonamentals la qualitat assistencial, la relació de proximitat amb la societat de la comarca de l’Alt Penedès i el seu compromís amb la cultura i tradicions locals” però amb la fusió amb l’Hospital Sant Camil, diuen, els treballadors de l’Alt Penedès han viscut “ l’impacte dels canvis estructurals que ens han imposat, especialment el canvi del sistema transversal pel jeràrquic, per implantar el model de funcionament de l’Hospital Comarcal del Garraf”.

“Amb l’eliminació del sistema de transversalitat, la nostra institució passa a tenir un tipus d’organització amb figures de perfils distants i sense empatia, que juntament amb l’actual destitució del nostre director mèdic fa que perdem encara més la nostra identitat i el nostre model de funcionament que era eficaç i ha creat una ‘camilització’ del nostre centre”.

A partir d’aquí, a més, critiquen durament el que asseguren que és una fuga de professionals que ja patia el centre sanitari vilafranquí feia anys, però que últimament s’ha vist agreujada per “les males condicions laborals i els contractes precaris”.

Segons el comitè d’empresa, “una altra realitat són els diferents llocs anomenats ‘transversals’, professionals que estan sempre en trànsit entre els dos hospitals, sense cap tipus de pertinença”. “L’estratègia de la gerència a donar suport i reforçar professionals sense empatia fa que es generin conflictes, inestabilitats, intimidació, desconfiança i s’eliminin les relacions prèvies entre els treballadors de diferents sectors. Abans les figures de referència eren de la nostra institució i han estat substituïdes per matons perfilats per la gerència”, apunten en la carta enviada al Consell Rector.

Els treballadors posen com a exemple empreses com ara Google, Facebook o Netflix, “que aposten des de fa temps pels equips transversals, ja que són molt conscients que quan els equips multifuncionals de diferents departaments treballen junts s’aconsegueixen resultats espectaculars amb nivells molt alts de innovació, organització i rapidesa”.
“Per què tornar a implantar al CSAP el sistema antic i caducat de la jerarquia? És una imposició? Els valors de l’hospital comarcal de l’Alt Penedès són substituïts per ‘valors’ ambigus i qüestionables”, apunten, indignats, en la carta.

“La fusió del nostre hospital va ser una decisió merament política, en un moment on existia una campanya per desprestigiar i desmantellar el sistema públic de salut. Els polítics del Penedès haurien de lluitar junts amb la societat vilafranquina i els treballadors del CSAP en la direcció de blindar i protegir la nostra institució i mantenir una assistència sanitària de qualitat”, continuen, al mateix temps que es pregunten: “Quin paper hi juga el sector polític de Vilafranca per protegir el nostre hospital? El diàleg dels polítics amb els diferents coŀlectius de la sanitat pública ha de ser fluid i no només durant els mesos de campanya electoral”.

Pel comitè d’empresa, doncs, la fusió “deixa al descobert algunes pràctiques que es poden considerar anòmales, entre elles, el poder que tenen alguns càrrecs com el cap de compres i infraestructures i el director econòmic, per sobre de la Direcció mèdica i la Direcció d’infermeria. Així com la falta de transparència tant a nivell econòmic (inversions, despeses no justificades) com organitzatiu”.

Finalment, posen de manifest la seva indignació davant “la manca de solucions davant el greu problema d’infermeria, un coŀlectiu que sempre ha estat el menys valorat i que en aquest hospital ja porta una llarga temporada que cada cop és més denigrant, tant abans del Covid com ara. I és més: creiem que darrere l’excusa de la pandèmia encara hem perdut molt més. I no cal dir-ho, amb la fusió (ABSORCIÓ sense cap límit ni respecte) amb el Garraf”.

També et pot interessar

Comentaris