Els municipis volen regular les àrees d’autocaravanes

A Santa Margarida i els Monjos s’ha tancat temporalment l’esplanada del mercat per manteniment i evitar que els vehicles en facin un ús no turístic

L’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos ha tancat temporalment l’àrea d’autocaravanes a l’entrada del municipi i l’accés a l’esplanada que s’utilitza com a aparcament. S’han instal·lat cartells que indiquen que l’àrea està tancada per treballs de manteniment i millora i, en paral·lel, l’Ajuntament vol regular l’ús d’aquesta àrea i poder sancionar, si s’escau, a través d’una ordenança, en el cas que es faci un ús no adequat de l’espai.
L’alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, Imma Ferret, explica que l’Ajuntament vol regular l’àrea d’autocaravanes per aturar els vehicles que en fan un ús no turístic. Amb la regulació, l’Ajuntament vol endreçar la zona i, segons Ferret, “tenir-la protegida i controlada per evitar problemes de seguretat”.
D’altra banda, darrerament, s’han detectat casos d’empadronament al municipi de persones que viuen en autocaravanes. Fins al moment l’Ajuntament ja ha tramitat tres sol·licituds i, en detectar que anaven en augment, s’ha decidit regular-ho per evitar un efecte crida.


Ferret assegura que per als Ajuntaments els empadronaments “més que un problema són un greuge perquè la llei ens diu que és un dret que està per sobre de qualsevol altra cosa”. En aquest sentit, l’alcaldessa explica que faran una consulta jurídica per saber fins a quin punt s’ha d’empadronar una persona sense una adreça física. Ferret recorda que el municipi no té cap àrea d’acampada i “el fet d’empadronar-te no dona dret a instal·lar-te en una zona reservada per a estacionaments d’autocaravanes i campers en itinerància i per un màxim de 48 hores”. Fins ara, els empadronaments a Santa Margarida i els Monjos s’han fet amb la matrícula dels vehicles a l’avinguda Catalunya sense número, on hi ha l’esplanada.
D’altra banda, des de Turisme Penedès, la seva directora, Núria Sala, confirma que s’ha detectat un increment considerable de vehicles a les àrees d’autocaravanes i recorda que ja hi ha una normativa sobre el seu ús, però troba encertat que els municipis tinguin una regulació pròpia per evitar una utilitat que no s’ajusta a la idea inicial d’aquests espais. Sala també indica que de moment no es té coneixement que un cas com el de Santa Margarida i els Monjos s’hagi produït en cap altre municipi de la comarca. Malgrat tot, des de Turisme Penedès es fa una valoració positiva de les àrees, en les quals pròximament es renovaran els punts d’informació per a un millor accés a les propostes turístiques de cada municipi.
L’Alt Penedès té 12 àrees d’autocaravanes amb una setantena de places gratuïtes.

Vilafranca revisarà l’ordenança

Tot i que a Vilafranca de moment no s’han detectat casos ni sol·licituds d’empadronament a l’àrea d’autocaravanes, l’Ajuntament posarà fil a l’agulla per revisar l’ordenança municipal amb l’objectiu de prevenir aquest tipus de situacions.
La mesura que s’ha pres des del consistori és donar instruccions a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) perquè estigui alerta de les condicions que regeixen les àrees d’autocaravanes, on no es permeten empadronaments.
Des de l’Ajuntament s’indica que darrerament hi ha hagut un increment de l’ús de l’àrea d’autocaravanes i que es prendran les mesures de sanció oportunes en el cas que es detectin estacionaments fora de l’àrea reservada com a espai d’estacionament no superior a les 48 hores.

També et pot interessar

Comentaris