Vilafranca, capital cultural

Joan Tarrada, ideòleg de la proposta, en ple centre neuràlgic del barri gòtic vilafranquí.
17/09/2021 - 08:00h

El president de Vinseum promou una iniciativa per convertir la vila “en un referent de la cultura com ningú més a Catalunya”

El president de Vinseum i expresident de l’Acadèmia de Tastavins de Vilafranca, Joan Tarrada, s’ha reunit recentment amb l’alcalde, Pere Regull, per presentar-li formalment un projecte d’actuació força ambiciós i que té com a principal objectiu “convertir Vilafranca en la capital cultural de Catalunya i, per tant, esdevenir un destí cultural en majúscules i ser un referent de la cultura com ningú més”.

Tarrada parla de la possibilitat que la capital penedesenca pogués rebre uns 100.000 visitants culturals a l’any, xifra que calcula que podria repercutir en la creació d’uns 300 llocs de treball, sobretot en l’àmbit de la restauració, però no només aquest, atès que pot beneficiar el petit comerç, els hotels, cellers i cases rurals, entre d’altres.

“Tot plegat, sense esgarrapar ni un sol euro de les àrees socials, sanitàries i educatives”, segons ha explicat el mateix promotor al 3d8, el qual assegura que l’alcalde vilafranquí veu la iniciativa “amb bons ulls”.

El projecte inclou la petició de fins a 14 milions d’euros amb càrrec als fons Next Generation de la Unió Europea. En aquest sentit, Tarrada proposa que, amb l’horitzó posat en l’any 2030, una empresa i tècnics especialitzats treballin ràpidament per presentar les diverses actuacions incloses en aquesta ambiciosa proposta cultural per poder obtenir fons europeus per a la reactivació econòmica post-Covid.

Val a dir que Espanya rebrà ja aquest any 2021 fins a 19.000 milions d’euros –d’un total previst de 140.000 milions– dels fons de la Unió Europea i que els projectes que optin a rebre un ajut, com podria ser el cas de Vilafranca, han de presentar candidatura abans de tancar l’any.

“Per això cal anar de pressa”, apunta Joan Tarrada en el moment d’explicar al 3d8 una actuació per convertir Vilafranca en un destí cultural de primer nivell i que, segons es pot llegir al peu d’aquestes línies, se centrarà en mitja dotzena de “grans pilars que pengin del pal de paller espectacular que és Vinseum, el museu del vi més important del món i del qual ens hem d’aprofitar”, diu el promotor de la iniciativa.

Next Generation a banda, Tarrada també parla de complementar les inversions necessàries amb diners de l’1% cultural de l’Estat, institucions com Diputació i Generalitat i el sector de l’empresa privada.

“Estic convençut que no ens podem quedar amb els braços creuats davant la possibilitat d’obtenir fons Next Generation i que tenim l’obligació de provar-ho tot”, afegeix Tarrada.

“No tinc cap dubte que alguna plaça de braus d’Espanya serà arreglada amb una part d’aquests fons culturals; el món del teatre i cinema ja s’ha mogut i, si no fem res, després ens lamentarem que no haguem pogut millorar la vila i criticarem que els toros no són cultura”, conclou l’empresari vilafranquí ideòleg de la proposta, la qual està detallada en un dossier al qual alguna persona coneixedora de la iniciativa ja ha reconegut a Joan Tarrada que s’assembla a “un programa electoral ambiciós”.

L’ambiciosa iniciativa cultural amb el Vinseum com a pal de paller se sostenta sobre sis pilars principals, que resumim tot seguit:

Capella dels Dolors

Joan Tarrada remarca que, un cop aconseguida la cessió de la capella dels Dolors, al costat mateix de Vinseum, el projecte que creu que cal portar per al finançament amb fons europeus preveu que en aquest emblemàtic espai s’hi exposi tot l’art sacre de Vilafranca i d’altres indrets en cessió temporal. L’element estrella d’aquesta exposició haurà de ser el Retaule de Sant Jordi del segle XV, obra del pintor gironí Lluís Borrasà actualment a l’església de Sant Francesc i que, de fet, va ser una de les joies artístiques que es va exposar temporalment a Barcelona amb motiu de l’exposició commemorativa del miŀlenari de Catalunya.

Palau Baltà

Joan Tarrada apunta que els fons Next Generation podrien servir per a l’adquisició pública d’aquest emblemàtic equipament del segle XIV, d’estil gòtic i també conegut com a Palau del Fraret o Can Babau, al costat de la basílica de Santa Maria, per destinar-lo a finalitats culturals incloses en la iniciativa de convertir Vilafranca en una autèntica capital en aquest àmbit. S’hi podria traslladar l’espectacular col·lecció de gramòfons propietat actualment del vilafranquí Joan Trius i amb el qual “ja hi ha establertes negociacions per a la seva adquisició”, diu Joan Tarrada.

Escultura de Llimona

L’escultura que Josep Llimona va fer per encàrrec del bisbe Torres i Bages i que es pot veure a la cripta de Santa Maria “ha de ser totalment accessible”, apunta Joan Tarrada, que recorda que amb motiu del Concili Vaticà II “es van equivocar traient l’escalinata que baixava a la cripta des del passadís central de la basílica”. “Hem de fer que aquesta obra de l’escultor més famós del Modernisme sigui molt més visible, potser des d’un accés directe des de la Rectoria i més fàcil per a les persones amb dificultats de mobilitat física, perquè ara s’hi accedeix per una escala estreta”

Museu del Tractor

“Tenim la possibilitat de portar a Vilafranca fins aproximadament uns 200 tractors, tots encara funcionant i construïts des de primers dels anys cinquanta del segle passat”, diu Joan Tarrada sobre unes negociacions “molt avançades” amb l’actual propietari d’aquests vehicles agrícoles. “Ell faria les inversions necessàries i Vilafranca només hi guanyaria”. L’exposició, encara per ubicar exactament, podria visitar-se “en una nau industrial o comercial cèntrica”, diu també el promotor de la idea, que creu que a la capital del vi s’hi ha de poder veure una gran col·lecció de “l’eina principal de la viticultura”.

Museu del Traginer

Lligat amb l’anterior Museu del Tractor, Joan Tarrada també parla d’establir a Vilafranca el Museu del Traginer de Catalunay. “Si a Vilafranca som la capital del vi, hem de tenir un museu dedicat als carros”, diu en aquest sentit Tarrada, que pensa com a possible ubicació un segon espai o bé també una segona planta al mateix equipament on hi hauria el Museu del Tractor. “Sense sortir del Penedès ja podríem aconseguir molts carros fantàstics per exposar, i actualment no existeix cap altra museu d’aquestes característiques”, creu Joan Tarrada. “Molts pagesos tenen autèntiques meravelles als seus cellers i les podríem mostrar”, conclou.

Vila universitària

La proposta ideada per Joan Tarrada inclou convertir Vilafranca en una ‘vila universitària’, per la qual cosa ja hi ha confirmada “una càtedra de filosofia Llorens i Barba signada amb la Universitat de Barcelona”, diu Tarrada. “Som ja una antena de la UB i, a més, a la vila oferirem carreres universitàries”, afegeix. D’altra banda, Tarrada proposa convertir la Casa Fortuny en la “Casa de la Traducció”. Seria un espai perquè “traductors d’arreu del món puguin venir un temps a traduir llibres aquí”. “A les traduccions, les editorials podran posar “Traduït a Vilafranca” i això, esclar, dona prestigi”, conclou Joan Tarrada.

També et pot interessar

Comentaris