Dos instituts del Penedès, amb aules defectuoses

L’Institut Escola Coma-ruga, al municipi del Vendrell.
14/03/2024 - 19:44h

La cola de mòduls de l’Institut Escola Coma-ruga i l’Institut Vilafranca 2 no s’ha assecat mai i es filtra des de fa mesos pel terra de les aules

Un grup de pares i mares de l’Institut Escola Coma-ruga, al municipi del Vendrell, s’ha queixat públicament dels problemes de salubritat que pateixen alumnes de primer, segon i tercer d’ESO arran de la pudor de cola d’algunes classes en mòduls prefabricats.

La problemàtica també es dona, tot i que en menor mesura, a l’Institut Vilafranca 2 de la capital de l’Alt Penedès, i en un institut de Mollerussa(Pla d’Urgell).Des de fa temps, els alumnes, els docents i el personal de l’IE Coma-ruga “conviuen en un entorn amb problemes de salubritat derivats de la presència de compostos volàtils i altres substàncies nocives en els mòduls escolars”, asseguren, i reclamen una actuació urgent per part del Departament d’Educació de la Generalitat.

“Aquesta situació no només és molesta a causa de la forta olor i la supuració de cola, sinó que també ha provocat diversos efectes negatius en la salut dels membres de la comunitat educativa, incloent-hi afonies, mals de cap i altres malestars”, diu la comunitat de pares i mares del centre vendrellenc, que tenen el suport de la direcció en les seves reivindicacions.

Noemí Castro, una de les mares d’alumnes afectats a Coma-ruga, diu que el problema és derivat d’una cola adhesiva de 6 mòduls que mai no s’ha solidificat del tot i supura per les juntes del terra de fusta –“els nens i nenes l’anomenen el moc”, explica Castro–, i que la comunitat educativa es veu obligada a tenir les finestres obertes per ventilar tant com es pugui, fins i tot en ple hivern.

“No hi ha cap informe de toxicitat amb mostres de Coma-ruga, només un de l’institut de Mollerussa, i llavors és com si no existís el problema; tot i que hi ha un informe que diu que a l’espai no s’hi posin persones sensibles més enllà d’adults”, afegeix Castro.

Quant a l’Institut Vilafranca 2, la seva directora, Mont Valle, diu que el centre pateix aquesta mateixa problemàtica des de l’estiu del 2022 –en dues aules de segon d’ESO i dues més de tercer–, que afecta “uns 120 alumnes del total de 240”.

Tanmateix, la situació no és tan greu i no s’han generat tantes queixes com a Coma-ruga “perquè el curs anterior no necessitàvem tot l’espai i vam poder tenir els mòduls oberts les 24 hores del dia”. Valle conclou que els mòduls prefabricats de l’institut ubicat al barri del Molí d’en Rovira els van construir dues empreses i que només hi ha hagut problemes amb una.

Des dels dos centres es reclama una resolució a la problemàtica d’un “entorn insalubre”.

Educació canviarà el terra dels mòduls escolars defectuosos
El directora territorial d’Educació de la Generalitat a la Vegueria Penedès, Pilar Rodríguez, ha reconegut la problemàtica que denuncien les comunitats de pares i mares dels instituts de Coma-ruga i Vilafranca que estan afectats per una partida de cola defectuosa a l’hora de fixar els mòduls instaŀlats l’any 2022.

En aquest sentit, explica que es va fer una “prova pilot ràpida” per mirar de solucionar el problema al mes d’octubre mitjançant una actuació per “treure la humitat, que no permetia que la cola se solidifiqués, però, malauradament, no va ser efectiva i no va funcionar”.

Així les coses, Pilar Rodríguez explica que “ara es procedirà a la segona solució que es va plantejar: canviar el terra dels mòduls”.

Aquesta actuació requerirà un termini d’unes 3 setmanes, per la qual cosa s’està treballant “per trobar un espai alternatiu per posar-hi els alumnes mentrestant o potser ja es va de cara a l’estiu”.

En qualsevol cas, Rodríguez ha conclòs que aquesta actuació als centres escolars penedesencs afectats es farà segur, independentment de les conseqüències que pugui tenir en altres actuacions de la Generalitat la no aprovació dels pressupostos per al 2024 i, per tant, la convocatòria d’unes eleccions al Parlament de Catalunya per al 12 de maig.

També et pot interessar

Comentaris