“Cal aprendre a gaudir la música tradicional tot l’any, no només per la festa major”

Entrevistem el president de la nova Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca, Pere Bolet.

La Coordinadora de Grallers és ara la Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca, un canvi just i més inclusiu per obrir l’entitat a instruments i intèrprets, que són molts, més enllà de la gralla. Pere Bolet és el nou cap visible d’una coordinadora que orienta la seva activitat cap a la recerca, la innovació i la lluita per aconseguir que la música tradicional i popular se senti més enllà de la festa major i el Dia del Graller. Precisament aquest esdeveniment enguany celebra 30 edicions i ja es treballa per reformular un certamen que ja ha complert amb els objectius inicials. Ara es tracta d’atrapar nous públics, amb nous actes, noves sonoritats i nous formats que permetin seguir el fil d’una música que ens lliga a la cultura popular de casa nostra.

Quines diferències es notaran a la nova Coordinadora més enllà del canvi de nom?
La principal novetat és que ara obrim l’entitat a tots els músics tradicionals de Vilafranca i comarca, de manera que incorporem molta més gent que no hi estava representada fins ara. Hem aconseguit ampliar fins a uns 40 socis.

Un dels propòsits és obrir noves línies d’investigació. Quines són?
A Vilafranca tenim gent que ja ha fet molta feina en aquest sentit, recuperant partitures antigues i repertori clàssic. Tot això ens agradaria ampliar-ho i obrir una línia per trobar noves composicions que puguem fer sonar en qualsevol acte folklòric.

Com es farà?
Enguany, dins del Dia del Graller, engeguem un concurs de composició perquè els músics d’avui puguin fer aportacions de qualitat als repertoris actuals. Aquests concursos ja s’havien fet esporàdicament en el passat.

Aquí hi entra la innovació.
Exacte. Volem innovar, per exemple, en el Dia del Graller, que estimem moltíssim i estem agraïts de la feina feta els darrers 30 anys. Però creiem que ja ha complert els seus objectius inicials, que eren revalorar la gralla, dignificar-la com a instrument i reconèixer la feina feta per tantes persones que han treballat per mantenir-la viva.

Nova etapa.
Ara ja podem mirar més enllà, ampliar horitzons, buscar nous actes i posar els instruments tradicionals en contextos on no és habitual, com ara en grups d’altres gèneres musicals. També volem que la música tradicional estigui present en actes durant tot l’any, que puguin atraure nous públics i no concentrar-ho només en el Dia del Graller i la festa major.

Si s’ha canviat el nom de la Coordinadora també s’hauria de canviar el nom del Dia del Graller, oi?
Hi estem treballant, però volem trobar un nom que sigui inclusiu i no s’allunyi gaire d’aquesta herència de 30 anys. No es tracta de fer un festival nou sinó de reformular el que ja tenim. Volem que el Dia del Graller creixi i que Vilafranca es consolidi com a capital catalana de la gralla.

30 anys, ja.
Serà una edició especial, sí. Hi haurà més actes i per a tots els públics, des de famílies fins a gent gran i joves. Serà un cap de setmana en què tothom hi podrà trobar algun acte que segur que li agradarà.

Quin és l’estat de salut de la música tradicional a casa nostra?
Crec que és bo. Cada cop hi ha més infants i joves interessats. Però ens hauríem de preocupar més pel nivell quan se surt a tocar.

La incorporació dels instruments tradicionals a la universitat, quin efecte té?
Crec que és una peça fonamental per consolidar-los com a instruments del nostre temps. Els professionals són un puntal important perquè aporten idees noves i serveixen de referent per als amateurs, que som molts!

Falta reconeixement?
Sembla que a la gent li agrada molt el folklore i la cultura tradicional, però només per la festa major. Convindria que la gent aprengui a gaudir de la música tradicional tot l’any.

Quin és el paper de la Coordinadora a la festa major?
Ens encarreguem de l’organització dels actes de música tradicional de la festa, la gestió econòmica i gestionar l’acompanyament dels balls.

El pressupost per a música tradicional és un dels capítols més elevats de la festa major. Com és això?
L’època en què els músics tocaven voluntàriament ha quedat enrere. Actualment, ningú es planteja anar a una festa major cobrant poc o gens perquè darrere la feina hi ha assajos, preparació, la feina és més exigent. Tenim una festa major amb un seguici molt gran, això requereix molts músics, i el pressupost puja.

També et pot interessar

Comentaris