Lluís Llach, Vicent Partal i Albano Dante Fachín, dimarts a Vilafranca

09/06/2021 - 16:00h

Seran els protagonistes del primer debat públic de la fase participativa del Debat Constituent a l’Alt Penedès

Lluís Llach, Vicent Partal i Albano Dante Fachin seran dimarts a Vilafranca en el primer debat públic de la fase participativa del Debat Constituent a l’Alt Penedès.

Aquest acte, que tindrà lloc dimarts 15 de juny a les set de la tarda al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca, obrirà les portes a la participació pública, amb un aforament limitat de 184 persones d’acord amb les mesures Covid. A més, es retransmetrà en directe per streaming des del canal de youtube de l’Entesa Alt Penedès.

Aquest és el primer debat públic que el Debat Constituent organitza a la vegueria del Penedès després de l’inici de la Fase Participativa el passat 27 de maig. Després d’aquest debat a Vilafranca es faran debats públics al Baix Penedès, al Garraf i l’Anoia per anar obrint els diferents blocs de l’enquesta de 144 preguntes que s’hauran de contestar en el procés participatiu, a través del web del Debat Constituent.

L’objectiu d’aquests debats públics és estimular la ciutadania perquè, de forma plural, transversal i innovadora se sumi al procés participatiu que definirà les bases constitucionals de la Catalunya del futur. Per posar en marxa el procés participatiu s’han creat tres eines: la web www.debatconstituent.cat, l’App Debat Constituent, i s’han format més de cent Enteses regionals, comarcals i locals (amb més d’un miler de voluntaris) que promouran i incentivaran la participació.

Per participar en aquest procés cada ciutadà de més de 16 anys amb residència a Catalunya s’ha de descarregar, de forma gratuïta, l’App Debat Constituent (disponible a Google Play i Apple Store) des de la qual tots els participants es poden registrar de forma senzilla i intuïtiva per accedir, posteriorment, al qüestionari que hi ha a la plana web.

El procés de registre es fa en dues fases (primer a l’App i, després, a la web) per garantir l’anonimat de cada un dels participants, però alhora assegurar que compleixen els requisits (han de ser majors de 16 anys i han de tenir domicili de residència a Catalunya). Un cop fet el procés de verificació de la informació, les úniques dades que queden guardades al servidor són l’edat, el gènere i el codi postal dels participants.

Un dels objectius d’aquest procés és que el màxim nombre de ciutadans i ciutadanes participin per poder fer el mapa més precís possible sobre la voluntat de la ciutadania respecte al futur constitutiu de Catalunya. La idea, segons els impulsors del procés, és mantenir el caire propositiu de la societat civil i mostrar la ciutadania com a “subjecte de transformació i concentració del poder constituent” davant d’aquells que exerceixen el poder constitutiu.

Per desenvolupar aquest procés participatiu s’ha elaborat un qüestionari amb 144 preguntes que inclouen tots els paràmetres que condicionen la definició d’una constitució democràtica. Les respostes al qüestionari, dividit en set àmbits (Elements Constitutius; Drets; Participació Política i Organització del Poder; Organització Territorial; Règim Econòmic; Territori, Recursos Naturals, Sectors Estratègics i Empreses Públiques;  Seguretat i Relacions Internacionals) i els seus corresponents subàmbits, permetran conèixer les grans línies generals per les quals hauran de transcórrer les futures normes de convivència del país.

Per garantir l’accés de la ciutadania a tota la informació i per donar un impuls a la participació i la transversalitat, les Enteses locals repartides per tots els municipis de l’Alt Penedès, organitzaran fins a final d’any debats públics, presencials i telemàtics. Les Enteses també contactaran amb les entitats i organitzacions socials per intentar que el màxim de ciutadanes i ciutadans se sumin al procés participatiu. Les entitats també poden organitzar debats, registrant-se a la plana web (www.debatconstituent.cat).

Un cop acabada aquesta fase participativa, tota la informació recollida arreu del territori es posarà a l’abast del Fòrum Cívic i Social que serà l’ens encarregat de sintetitzar les propostes de la societat civil i fer-les arribar al Parlament de Catalunya com a base de la futura constitució del país, (en el moment que hi hagi un parlament constituent) o tenir-les en compte en la redacció de la nova legislació.

El Debat Constituent va néixer l’any 2018 amb la voluntat d’iniciar un procés de participació ciutadana obert, transversal i plural que permeti donar respostes als reptes de futur del país i superar l’actual marc autonòmic, a partir d’un debat nacional, on és la ciutadania organitzada qui lidera i impulsa el futur de Catalunya.

També et pot interessar

Comentaris