“Cal lligar la capacitat d’atracció de visitants de Vinseum amb la nostra oferta cultural i turística”

Entrevista a l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, amb motiu de la inauguració de Vinseum.

Ha costat, però finalment Vilafranca estrena Vinseum, un dels grans projectes per a la ciutat i cridat a sumar-se a la llista d’atractius de la vila. L’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, es mostra més que satisfet del resultat final, d’una etapa iŀlusionant que ha arribat amb ell a l’alcaldia, però no oblida l’esforç i treball fet pels que l’han precedit fins arribar a aconseguir fer realitat un somni coŀlectiu.

Què representa per a Vilafranca la posada en funcionament de Vinseum?
Vinseum és un punt d’inflexió. Hem aconseguit un somni coŀlectiu, la iŀlusió d’anteriors patronats, i ara se’ns obre una nova dimensió. Hem de fer que funcioni la nova casa del vi català, un referent a Europa, i volem que sigui un equipament que sumi molt.


D’aquí que sigui un projecte transversal que implica molts àmbits. Què té pensat l’Ajuntament en aquest sentit?
D’entrada, tots els plans, començant pel Pla General, el d’Habitatge, el de Rehabilitació Integral, el de Mobilitat ja tenen en compte l’impacte de Vinseum i, de moment, ja s’han fet transformacions urbanístiques al seu entorn. Després, és un equipament que té una gran capacitat d’atracció de visitants i hem de ser capaços de lligar-lo a l’oferta cultural i turística que tenim.


Quina és la previsió de visitants?
El pla de viabilitat i de gestió de Vinseum ja preveu que les xifres de visitants seran similars a museus nacionals, per tant, estem parlant de prop de 100.000 visitants l’any, però primer cal veure’n el ritme de consolidació. Abans s’ha de fer un treball per aconseguir atraure turisme que fa rutes per Catalunya, des de Gaudí a Montserrat, passant pels cellers.


Vilafranca té capacitat per absorbir els visitants potencials?
Vilafranca ja disposa d’un cicle festiu molt potent i de qualitat, que atrau molta gent però amb estances de curta durada, com ara la festa major o el Vijazz. Esperem que Vinseum ajudi a consolidar una oferta turística més estable.


Vinseum és una peça clau en l’eix plaça Constitució – Mercat de la Carn – plaça Jaume I.
Sí, aquest és un eix pel qual continuem apostant i que volem ampliar, recuperant l’itinerari circular, com era antigament, per la part on hi ha els edificis amb més valor patrimonial i el comerç local. I aquest eix s’ampliarà amb la rehabilitació del centre cap al carrer Sant Pere i el carrer Santa Magdalena.


Per què s’ha demorat tant en el temps el projecte de Vinseum?
Quan un projecte supera els 10 milions d’euros, lògicament s’allarga en el temps. Cal tenir en compte l’impacte dels cicles econòmics i en aquest en concret, com a mínim, l’ha impactat una crisi econòmica i una crisi del sector de la construcció. A més, es va haver de tornar a licitar l’obra, i les licitacions i adjudicacions no són processos ràpids.


És el projecte més gran que s’ha fet els darrers anys, també pel que fa a pressupost.
Juntament amb el de la urbanització del cobriment de la via és el més gran de la dècada. Quan disposen d’un museu d’interès nacional, les administracions no només es comprometen amb una inversió puntual sinó també en el funcionament ordinari. Per tant, hem d’aconseguir que altres administracions ens ajudin a finançar aquest funcionament.


De quina quantitat estem parlant?
Ara mateix, a l’Ajuntament el funcionament ordinari de Vinseum, sense comptar inversions, li representa 1 milió d’euros anual, i això és un repte. Al marge del creixement que ens agradaria per a Vinseum, és un camí que sí o sí hem de fer plegats amb la resta d’administracions. Això vol dir que la Generalitat hi hauria d’entrar amb un finançament d’entre un 15 i un 20% del funcionament ordinari.

També et pot interessar

Comentaris

1336