“És millor invertir en una alimentació sana que en medicaments”
Entrevistem Olga Pons, psicòloga i dietista, sòcia de l’empresa Kezu Vegano
Que aixequi el dit qui vulgui tastar un cruixent d’alga nori amb paté de tofu fumat, caviar d’albergínia, all negre i cítrics, i hummus de moniato amb llet de tigre. Aquest és un dels menús saludables que proposa Kezu Vegano, una petita empresa de Sant Quintí de Mediona que vol demostrar que menjar sa és el primer pas cap a la felicitat i un gran benefici per al cos i la ment.
Olga Pons és una psicòloga que fa un parell d’anys va fer un canvi radical de vida. Va passar d’ocupar un càrrec de responsabilitat a la Fundació Mas Albornà, on gestionava equips humans, a embarcar-se en la gestió de la seva pròpia empresa. Juntament amb la seva sòcia van emprendre l’aventura de Kezu Vegano, que va començar amb l’elaboració i venda de cremosos d’anacards, i ha anat evolucionant cap a un càtering i empresa que ofereix experiències gastronòmiques dignes de grans gourmets però de manera sana.
Va deixar el seu càrrec a l’estaf de Mas Albornà i es fa empresària. Per què?
Va arribar un punt que a Mas Albornà tenia la sensació que ja havia fet el meu recorregut i vaig buscar una alternativa. Vaig estudiar dietètica, vaig fer molts cursos i en un d’ells vaig conèixer l’Inma, que és la meva sòcia. Vam començar a fer cremosos d’anacards i, en veure que a la gent els agradaven, vam provar de donar-los a conèixer i vendre’ls.
Quin és l’objectiu?
La idea és ensenyar la gent a menjar conscientment i de forma saludable. Traguem-nos del cap la dieta vegana o vegetariana insípida. Nosaltres estem fent una gastronomia basada en plantes traient tot el potencial dels vegetals.
Amb l’anacard com a ingredient estrella.
Bé, ara l’anacard ha quedat com a secundari perquè el fem servir per als cremosos. Ara, la nostra gastronomia està basada en el que ens ofereixen de temporada productors locals a qui comprem tota la fruita, verdura, cereals i llegums.
Càtering i experiències. En què consisteixen?
Estem al Penedès, on hi ha quantitat de cellers, i amb molts compartim els valors de la sostenibilitat i l’ecologia. Nosaltres som sibarites, ens agrada el bon menjar i el bon beure. Ens vam adonar que als cellers hi faltaven activitats. Per això vam oferir que la visita al celler a més es pugui completar amb una gastronomia saludable i sostenible. Que a tot arreu t’expliquin la fermentació i la segona fermentació cansa una mica i el visitant busca alguna cosa més. Aquí entrem nosaltres.
Les experiències són variades.
Tenim una proposta d’un sopar ‘slow food’ amb música en què la xef et va explicant el que menges, tot maridat amb els vins; una altra amb quatre elaboracions i un DJ que ambienta cada plat segons la composició…
Quan va començar a canviar la seva manera de menjar?
Sempre he dut una alimentació molt cuidada, però el canvi el vaig fer a poc a poc, canviant el iogurt làctic per proteïna vegetal, per exemple. I la carn hi va haver un moment que no em va agradar i en vaig deixar de menjar. L’últim que vaig deixar va ser el pernil salat. Ara, simplement, ja no em ve de gust, el meu cos no vol carn.
Com convèncer la gent que es pot gaudir amb aquest tipus de menjar?
No es tracta de convèncer, sinó de ser conscient. Que quan mengis sàpigues què menges i per què t’ho menges. Es tracta de tenir la ment oberta i tastar, aleshores veuràs que és un benefici per al teu cos.
Cos i ment, oi?
El cervell també s’alimenta del que ingereixes perquè és d’on agafa l’energia. I una bona alimentació porta felicitat.
Quin és el perfil de consumidor?
No és qüestió de gènere ni d’edat. El perfil és el d’una persona amb la ment oberta, amb ganes de provar coses noves, que vol menjar diferent sent conscient que és un benefici i que a més a més gaudirà menjant.
És més car, aquest tipus de menjar?
Què és més car, un tros de carn o un quilo d’albergínies? És que, actualment, tot és car, però invertir en alimentació sana és invertir en salut. I, millor invertir en alimentació que en medicaments.
Mengem pitjor ara?
La manera de menjar de la gent crec que en general ha evolucionat cap a pitjor. Però estic contenta perquè cada cop em trobo més gent que és conscient i va fent el canvi pas a pas, menjar menys carn ja és un pas; introduir més verdura a la dieta és un altre pas.
El catàleg que ofereix l’empresa es va ampliant. En què treballen ara?
A banda de les experiències que oferim als cellers, al nostre obrador també oferim menús, sota reserva, en què tastes tres entrants, un plat i unes postres.