Resultat electoral: ni unitat ni concentració

18/05/2024 - 10:09h

Jordi Parellada

L’independentisme ha tornat a fracassar i hem tornat a patir una desfeta que cal analitzar detingudament.

Tot i el lleuger increment de participació en comparació amb les eleccions de 2021, el votant independentista ha tornat a castigar la gestió feta fins ara, quedant-se a casa.

Si analitzem per partits, és rellevant la caiguda en percentatges d’ERC i de la CUP tornant a valors de temps pretèrits. És evident que no s’han fet les coses correctament i caldrà prendre’n consciència de cara al futur. Llàstima del temps perdut.

La irrupció d’una nova opció independentista –Alhora– tampoc ha afavorit, ans al contrari, ha dividit vots. Sempre he dit que per fer la independència ens cal unitat i concentració. No es tracta de demostrar quina ideologia és millor. Es tracta de prescindir-ne durant, com a mínim, una legislatura. Després, un cop assolida la independència, que cada partit faci les seves propostes per a governar.

Puigdemont tampoc ha mobilitzat tant com potser se li esperava. Tot i el creixement en escons, queda lluny de la majoria.

El més preocupant de tot és que la suma independentista –Junts, ERC i CUP– no arriba a la majoria absoluta.

I ara què?

S’obren uns quants escenaris possibles, gairebé tants com combinacions amb les xifres de resultats. Possiblement rebrem durant algunes setmanes missatges i contramissatges que ens mantindran amb alguna esperança. El pols i la dialèctica estan servits. Veurem si els límits posats abans de la campanya es mantenen o, veient els resultats, tothom opta per un “ens adaptem a les noves circumstàncies” i, un cop més, els votants independentistes ens sentim enganyats.

Recordem també que hi ha en joc l’amnistia, els pactes previs i, sobretot, la governabilitat a l’Estat.

Podem tenir sorpreses, allà i aquí

Les opcions aquí són força nombroses: podríem tenir un nou tripartit d’esquerres –PSC, ERC i Comuns–; PSC i JUNTS; al PSC sol amb els vots de JUNTS o d’ERC o del PP i VOX, sense entrar al govern; un tripartit espanyolista amb el PSC, PP i VOX; JUNTS al govern amb els vots del PSC o d’ERC i CUP, sense entrar al govern; JUNTS amb PSC… 

Demanem una mica de seny i no deixar passar una oportunitat per, com a mínim, afavorir les properes eleccions, ja que aquestes han tornat a ser dessaborides.

També et pot interessar

Comentaris