“Em vaig preguntar el perquè del final de l’edifici de l’Ateneu Obrer Vilafranquí”

17/11/2023 - 09:00h

Entrevistem Gerard Ferret Colomer, autor del llibre ‘L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972)’ i president de l’Associació Juvenil La Llar de la Recerca

Tot i la seva edat (19 anys), sorprèn el sòlid discurs d’aquest jove vilafranquí. Recentment ha presentat el seu llibre L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972), guanyador del Premi de Recerca Històrica 2023 que atorga el Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP) i editat per Edicions i Propostes Culturals Andana, SL. La publicació havia de quedar com un homenatge familiar, però ha esdevingut un llibre finalment guardonat pel CCAP.
Estudiant d’Enginyeria de Telecomunicacions a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Gerard Ferret Colomer és també soci cofundador i el president de l’Associació Juvenil La Llar de la Recerca, que va començar el maig del 2021 a Torrelles de Foix i que fa unes setmanes va obrir una delegació principal a l’Espai Jove La Nau de Vilafranca del Penedès. Aquesta entitat compta amb la coŀlaboració via convenis dels ajuntaments de Vilafranca del Penedès i Torrelles de Foix, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Fundació Pinnae; i també té acords amb el CCAP i la Universitat de Barcelona (UB).

Com sorgeix la idea d’un llibre sobre l’Ateneu Obrer?
Les últimes generacions de la família Ferret hem viscut al carrer de l’Ateneu i el meu avi em va explicar que duia aquest nom perquè hi havia una entitat que havia desaparegut després de la Guerra Civil i de la qual el meu besavi, Miquel Ferret Batlle, n’havia estat dels últims presidents. Quan el meu avi ens va deixar, l’abril del 2020, endreçant les seves coses personals vaig trobar dos folis que parlen de l’Ateneu i un recull d’anècdotes, vivències i records que ell havia sentit a casa de petit.

I vas començar a investigar?
Vaig començar a buscar en la premsa local digitalitzada i després a l’Arxiu Comarcal, i vaig poder estirar un fil que em va portar a altres arxius catalans i fins tot algun de Madrid, fet que em va permetre verificar noms, anys i altres dades.

I què vas descobrir?
Que l’edifici de l’entitat, abans que l’any 1972 el tirés a terra una promotora immobiliària de Barcelona, havia estat a mans d’un particular que l’havia obtingut gràcies a una venda per subhasta que havia fet l’Ajuntament el 1966. Em vaig preguntar pel final de l’edifici i, sobretot, com havia arribat a l’Ajuntament un immoble que havien adquirit els socis de l’Ateneu. Aleshores vaig comprovar com l’Estat, després de la Guerra Civil i a través d’un òrgan que es deia Comisión Interministerial Calificadora de Bienes Sindicales Marxistas, l’espolia i en dona el títol de propietat a la Delegación Nacional de Sindicatos, que al cap dels anys el ven a l’Ajuntament, i l’immoble acabarà tenint el seu trist desenllaç.

Fas tota aquesta obra, però ets estudiant d’Enginyeria…
Sí, però sempre m’han interessat els temes històrics i, a més, aquí hi havia el vincle especial no només amb l’avi, sinó també amb el nom del carrer on visc. Quan vaig anar trobant als arxius peces del trencaclosques sencer, l’historiador Jordi Romeu, amic dels meus pares, em va dir que tenia potencial i que era publicable com a llibre.

Va ser difícil finançar-lo?
Vaig tenir la sort de comptar amb l’Arxiu Comarcal, amb una dotació extraordinària dels seus 40 anys; a títol privat, del doctor Josep Panyella (SMP) i Miquel Rius (de Rius & Rius Assessors); i després hi han coŀlaborat l’Ajuntament, l’IEP i el CCAP, per guanyar el Premi de Recerca Històrica.

Parlem de l’Associació Juvenil La Llar de la Recerca. Quin va ser el seu origen?
L’any 2018, un grup d’alumnes d’ESO de l’Escola Montagut –a la qual estem molt agraïts– vam tenir ganes de fer petits projectes, investigacions i experiments més enllà de l’horari lectiu i, supervisats pel professor Miquel Rossell perquè érem menors, vam aconseguir de poder trobar-nos en un equipament públic que ens va cedir l’Ajuntament de Torrelles de Foix. Després va venir la pandèmia i no va ser fins al 18 de setembre del 2021 que no ens vam poder presentar ja com a associació. Aquell dia vam plantar una olivera, un símbol emblemàtic del Penedès i que és un arbre que quan fa arrels dona uns fruits molt preuats.

Per què obriu després una seu a Vilafranca?
Una mica per dificultats de transport, tot i que mantenim la seu social de Torrelles. Vam parlar amb l’Ajuntament de Vilafranca i el fet de poder anar a l’Espai Jove La Nau ens permet donar-nos a conèixer més en l’àmbit dels instituts locals. Hi som des del setembre i ens vam presentar i vam fer una jornada de portes obertes a l’octubre.

Quin perfil tenen els socis?
Tres de diferents: els alumnes de 3r i 4t d’ESO, amb projectes més senzills que busquen una iniciació en la recerca, la ciència o la tecnologia i que necessiten una mentoria al darrere; els de batxillerat, que poden estar fent el seu treball de recerca curricular i no cal que en facin un altre de diferent, sinó que en pot sortir un de sol més consistent; i els universitaris, amb més experiència i autonomia i que ja fem els nostres projectes. Alguns també acompanyem i mentoritzem els altres dos perfils.

Coopereu, doncs?
Sí, intentem sempre crear un clima de coaprenentatge i de cooperació; és a dir, on no arriba un hi arriba un altre, i si un alumnes és molt bo en biologia però necessita un software específic, doncs potser el que se li dona millor la informàtica li pot donar un cop de mà. El que sí que també intentem en el cas dels treballs de recerca és ser estrictes i no fer la feina individual a ningú, sinó donar el màxim suport.

Què val ser soci de la vostra associació?
Només cal pagar 5 euros a l’any, perquè creiem que és una iniciativa que ha d’estar oberta a tothom independentment de la seva disponibilitat econòmica. A més, disposem d’una mena de borsa de projectes o idees base que poden servir per als alumnes d’ESO que hi estiguin interessats.

Què cal fer per trobar-vos?
Presentar-se a La Nau del carrer Baltà de Cela, 45-47, quan ens trobem, els dijous a la tarda de 2/4 de 6 a 2/4 de 8. I també es pot visitar el web lallardelarecerca.org, escriure’ns un correu a llardelarecerca@protonmail.com o seguir-nos a @lallardelarecerca a Instagram.

També et pot interessar

Comentaris