“Esperem que el festival tingui interès i que les xifres siguin les d’abans de la pandèmia”

03/11/2023 - 10:25h

Entrevistem Xavi Fornos, director de Vinseum i codirector del Most Festival

Del 2 al 12 de novembre té lloc al Penedès la dotzena edició del Most Festival Internacional del cinema del Vi. Ahir va arrencar amb la gala d’inauguració i hem volgut parlar amb Xavier Fornos, director de Vinseum, una de les dues entitats juntament amb Cineclub Vilafranca que organitzen aquest festival.

Quin criteri s’ha seguit per lliurar els premis honorífics d’enguany?
Un és l’oportunitat. En aquest cas, malauradament parlant des de l’òptica del món del vi ressalta molt la pèrdua de dues persones importants al Penedès i a Catalunya com són el Xavier Gramona i el Carlos Esteve, dues veus molt significatives que creiem que mereixien un homenatge, i en aquest cas dins el festival és lògic que es tradueixin en premis honorífics. Volem expressar un reconeixement a les seves famílies valorant la seva tasca feta durant tots aquests anys. I l’altra, la Nora Navas, un dels grans noms del cinema català, un personatge molt significat en la cinematografia catalana, en la televisió i també en el teatre. Hem d’entendre que som un festival de cinema fet a Catalunya i que per tant hem de promoure la nostra cinematografia.

Com ha anat la tria de les pel·lícules incloses en les dues seccions a competició, Gran Reserva i Brot?
El Brot, que recordem que és l’herència de la Mostra de Curtmetratges, l’ha gestionat des de la seva creació Cineclub. Enguany s’han presentat prop de 400 treballs d’arreu del territori nacional. Ells han fet la feina de revisar-los i al final el que es valora és la qualitat, però també la diversitat de formats i de gèneres. La gràcia del Brot és que són sessions de noranta minuts de curtmetratges molt diversos en què qualsevol temàtica té cabuda. Enguany hem afegit una quarta sessió perquè els espectadors els puguin visionar. Treballs tots molt ben fets. Cineclub ho ha tingut aquest any més complicat que mai per fer-ne la tria. I per part del Collita, hi ha un comitè de selecció que ha visionat una vuitantena de treballs molt diversos en els quals s’intenta que el criteri sigui la qualitat, i en aquesta qualitat hi ha d’haver un equilibri entre el contingut vitivinícola i que el que s’expliqui no sigui una cosa inapropiada o inexacta. I per altra banda, l’equilibri també ha de complir la qualitat cinematogràfica.

Aquest serà el segon any d’entesa entre Vinseum i Cineclub per organitzar el Most.
L’any passat ells van entrar enmig d’un projecte per ells tan gran com posar en marxa una nova etapa gestionant el cinema Kubrick i en paraŀlel la sala Zazie i ens van demanar de no ser-hi gaire, i aquest any hi han estat des del primer moment i la relació de les dues entitats ha estat molt directa, sincera, honesta i molt motivada.

Dins de la programació s’ha volgut incloure un acte per celebrar els 55 anys de Cineclub.
Ells mateixos van fer la proposta de celebrar-ho utilitzant una altra efemèride que són els 50 anys de l’estrena d’El Exorcista. Tot suma i també hem coŀlocat una activitat molt cinèfila, en aquest cas més de foment de les noves generacions del cinema, amb una sessió que hem anomenat ‘La llavor’ i hem cridat les diferents escoles de cinema de Catalunya que presentin treballs dels seus alumnes, treballs professionals gairebé i molt ben fets. És una bona manera d’intuir el cinema de futur; gent molt jove que comencen a donar els seus fruits.

Els tastos tenen també una part important en el festival.
Més enllà de la copa del brindis final, que fem com una tradició del festival a l’acabar cada sessió, i gràcies als cellers que ens patrocinen, tenim aquesta voluntat que el vi que apareix en pantalla es pugui transformar en vi real en un tast. A més, aquest any Xerigots ha fet un pas endavant adaptant-se a la temàtica principal d’aquest any com és Itàlia a través dels seus formatges i vins.

Una de les novetats d’enguany és la MosTeca?
És com un segell que començarà a treure el nas aquest Most però que volem que s’allargui durant tota la programació anual del museu. Qualsevol pel·lícula o document audiovisual que creiem d’interès i que porti la reflexió sobre la gastronomia on sempre apareix el vi volem que porti el segell del MosTeca i la gent pugui identificar de què va aquella activitat. Ho fem amb una primera que parteix d’un curtmetratge que ens portarà a passejar pel mercat dels dissabtes, on volem posar en valor els productors de proximitat, un patrimoni agrícola que no podem deixar perdre, i ho farem de la mà del coŀlectiu Eixarcolant. D’altra banda, aquest any ve un cuiner de la zona de l’Abruzzo i donarem l’oportunitat que el públic aquest diumenge pugui fer una celebració amb menjars propis d’aquesta zona d’Itàlia.

El Most als Cellers i als Municipis no han experimentat un creixement. Per alguna raó?
No ho volem. Ha estat intencionat. El que volem és reduir el Most als Cellers. Havíem tingut resultats desiguals i això ens ha fet prendre aquesta decisió. Creiem que hi hem de posar un esforç més per part nostra de tal manera que cadascuna de les sessions sigui reeixida. Pel que fa als municipis, mantenim els cinc de l’any passat. Que els ajuntaments del Penedès acullin una sessió del Most a casa seva és una bona fórmula. Continuem explicant que amb aquestes sessions es descentralitza el festival.

També et pot interessar

Comentaris