“Superar un càncer cerebral és tota una heroïcitat per a les persones”

16/02/2024 - 11:42h

Entrevistem el doctor Andreu Gabarrós, l’ideòleg de ‘La Simfonia dels herois’ un concert amb un rerefons solidari que aquest dissabte obre la seva gira a Vilafranca.

El doctor Andreu Gabarrós (Caldes de Montbui, 1967) és cap del servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari de Bellvitge i Professor Mèdic Associat de la Universitat de Barcelona, participant i director de múltiples projectes en assistència, investigació, docència i gestió hospitalària. Ha completat la seva formació amb diverses estàncies a hospitals nord-americans.
En la pràctica privada, és fundador de Neurològics Barcelona, un grup de professionals dedicats a la neurocirurgia i neurociències que ofereix els seus serveis a la Clínica Sagrada Família des de l’any 2008.
Reconegut especialista a escala nacional i internacional en l’àmbit de la cirurgia cerebral, també és músic. És compositor, lletrista, teclista i vocalista de la banda de rock Dorigen. Aquest dissabte, a les 8 del vespre, arrenca a l’Auditori Maria Rosa Juncosa de Vilafranca la gira del concert solidari ‘La simfonia dels herois’, projecte del qual ell ha estat l’ànima juntament amb la seva banda.

Com comença aquest projecte?
Després de molts anys d’experiència quirúrgica amb pacients operats de tumors cerebrals vaig anar reunint una sèrie de pacients que compartien amb mi l’afició de la música. Aquest vincle es va convertir en necessitat de fer alguna cosa junts, i parlant-ho amb els companys de la meva banda Dorigen, vam dir de fer un disc amb aquestes persones, que són músics i que comparteixen una part de la meva professió. Quan ja havíem gravat alguna cançó la direcció de l’Hospital de Bellvitge, entusiasmada amb la idea, ho entoma convertint-ho en un projecte d’hospital.

I ara el projecte arrenca la gira de concerts a Vilafranca.
Vam contactar amb una sèrie d’ajuntaments i Vilafranca potser va ser dels que inicialment més es va interessar pel projecte. També és veritat que tenim pacients de Vilafranca que ens han facilitat tenir uns contactes amb l’Ajuntament i ens han ajudat perquè es pogués fer d’una manera més ràpida i fàcil.

Vostè és l’autor de les lletres i la música de les cançons que formen el concert?
De gairebé totes. Hi ha una cançó que es diu ‘Going Crazy’, que la lletra l’ha feta un company meu del Servei de Neurocirurgia de Bellvitge, el doctor Pablo López Ojeda, amb qui compartim la patologia neurovascular, i ell escriu poesia. L’altra autoria que comparteixo és la cançó que dona nom al projecte, ‘La simfonia dels herois’, la part final de la qual, la part de la simfonia, la va compondre el cantant del grup, el Jordi Zacarés.

El tret diferencial de cada concert serà la participació de músics del territori?
Exacte. En el cas d’aquest dissabte a Vilafranca hi prendran part Ramon Mirabet, David Palau, Lucas Dalman, Sara Tutusaus i Marcel Martínez. Actuaran al costat d’una part de l’orquestra Ars Medica, del Col·legi de Metges, i el Cor Gregal dels Lluïsos de Gràcia, i alguns dels pacients o familiars protagonistes de les nou cançons.

Per què el títol ‘La simfonia dels herois’?
Se’m va ocórrer perquè realment tu veus el procés d’aquests pacients i és una lluita de superació contínua. Són persones que passen per una gesta increïble i que no és només el fet d’estar al quiròfan, que alguns fins i tot estan desperts, que això ja dona un extra d’estrès i d’heroïcitat, sinó que és tot el procés. Molts tenen tumors malignes que després han de lluitar amb la quimioteràpia, amb la radioteràpia, amb les ressonàncies que es fan de control cada tres mesos que és com un examen, per veure si allò torna a sortir o no. Veus el patiment en la cara d’aquesta gent i veus també la iŀlusió de sortir-se’n. Són uns herois.

El projecte l’han apadrinat cantants reconeguts com Manu Guix, Gerard Quintana, Estopa…
Vam buscar un apadrinament per a cada cançó perquè representava un suport al projecte. No ha estat mai un apadrinament econòmic. Alguns van venir al concert de presentació del disc a l’Hospitalet el maig passat, com ara Estopa, l’Antonio Orozco, la Marina Rossell, el Gerard Quintana, el Manu Guix, i d’altres ens van apadrinar des de la distància, com Mark Knoffler o el Mago Pop.

I ara TV3 emetrà un documental sobre aquest projecte.
El documental està acabat i relata molt bé tota aquesta heroïcitat d’aquestes persones que passen pel procés d’un tumor cerebral. Està previst d’estrenar-se al març i més endavant es projectarà en altres plataformes.

A què es destinaran les recaptacions dels concerts?
Inicialment, el projecte no estava pensat per recaptar fons sinó per fer públics testimonis de persones que han passat per un càncer cerebral. Durant tot aquest temps es van morir quatre pacients que han participat en el projecte. Volem crear una plataforma per aconseguir fons per construir un sistema d’investigació a Catalunya per lluitar contra el càncer cerebral.

Fent de metge i músic a la vegada, li queden hores per dedicar a la família?
[Riu] Tinc moltes protestes a casa, però també m’han ajudat molt. Totes les famílies del grup s’han bolcat en el projecte perquè va molt més enllà. No tinc temps per res més; feina, música i família.

També et pot interessar

Comentaris