“Pau Casals va ser ferm en les seves conviccions i coherent en les seves actituds”
Entrevistem Joan Miró, president de l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell, entitat fundada fa 50 anys
Nascut a Barcelona de família vendrellenca, Joan Miró Soler és economista de professió, ha dirigit 25 anys la firma nacional d’auditoria més antiga del país i professionalment sempre ha estat relacionat amb el món de l’economia social i solidària.
Es considera un aficionat a la música, principalment l’anomenada ‘clàssica’, i és un entusiasta coŀlaborador del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell.
Presideix des del 2020 l’Associació Musical Pau Casals, el lligam amb la qual li ve de lluny, atesa l’amistat i vincles que va mantenir amb Josep Altet Font, un dels fundadors i ànima de l’entitat creada ara fa 50 anys i per qui sempre ha sentit una gran admiració com a persona.
Miró ja havia format part de la junta directiva de l’associació creada al Vendrell, i durant aquest mandat s’han produït novetats evidents en les activitats, alguna iniciada en l’etapa precedent. Així, Joan Miró parla d’un augment de socis, nou logotip, la presència a les xarxes socials amb la proposta ‘Tal dia com avui’, sinergies amb entitats del Vendrell i de Prada de Conflent, el suport a l’EMMPAC o la integració en el cicle ‘Els teus Clàssics’.
Com sorgeix l’Associació Musical Pau Casals?
Arran de dues visites d’entitats a Casals a Prada de Conflent. També en el moment en què un deixeble de Casals va donar un recital, l’any 1968. Així va créixer l’interès per divulgar la figura del Mestre, amb un grup d’entusiastes liderats per l’emprenedor Josep Altet. Es van constituir en associació l’abril de 1973. Pocs mesos més tard, va morir el Mestre.
Quina és la principal funció de l’entitat?
Promoure la cultura i la música en general, tot donant a conèixer el llegat musical i humanístic de Pau Casals i els valors que ell va defensar. Això queda palès en les activitats que anem fent durant tot l’any. D’ençà del 2020 s’ha incrementat el nombre d’aquestes activitats.
Qui en forma part, habitualment?
Persones a títol individual i certes entitats de la societat civil; amb moltes d’elles hem signat conveni de reciprocitat. Totes les activitats són gràcies a treball voluntari, tret dels músics contractats eventualment.
Com s’escullen els membres de la junta directiva?
El mandat de la junta –avui formada per 10 persones– és per cinc anys i se’n renova els membres en l’assemblea general de socis i sòcies, que elegeix una de les candidatures que es presenten.
Quines activitats principals organitzen al llarg de l’any?
Per principi, la nostra feina és complementar o suplir les activitats de l’administració pública. En el camp divulgatiu això es concreta en els ‘Dimecres musicals’ de cada mes (conferències, cursos, presentacions…), la campanya de frases de Casals amb vinils als establiments del Vendrell o la presència a les xarxes socials. També, i com a activitat essencial, l’organització cada octubre del Mes Pau Casals, amb un seguit d’actes de tota mena i la complicitat d’altres entitats. D’altra banda, l’activitat musical consisteix a organitzar alguns concerts durant l’any, per commemorar el naixement o la mort de Casals, o el Dia de la Pau…
L’entitat és solidària amb diverses causes, principalment amb l’ajut a estudis de corda a un alumne de l’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC), o la coŀlaboració en la campanya ‘Fem Pinya’ en l’àmbit comarcal.
Què destaca de la figura de Pau Casals?
Jo en destacaria la fermesa de conviccions i la gran coherència en la seva actitud, i això és indissociable de la cerca constant de la perfecció en el seu treball diari. Penso que la seva figura encara està per acabar de descobrir.
Creu que es coneix prou la dimensió humana i professional del Mestre?
No es coneix prou. I n’és parcialment responsable la mateixa societat de casa nostra; també els docents i les institucions. Això ve agreujat per la manca de recursos, però també i sobretot, per la deixadesa, o la ignorància i la falta de voluntat. Sí que es fan activitats que tendeixen a assolir aquest objectiu, però són aïllades i insuficients. En aquest sentit, vull ressaltar les feines que, amb abast global, desplega la Fundació Pau Casals –amb la qual treballem eventualment– i, en els vessants local i comarcal, la de la nostra entitat.
Què han volgut plasmar amb motiu dels 50 anys de la mort de Casals i la creació de l’Associació?
El cinquantenari de la mort de Casals ha estat una ocasió important per incidir en els nostres objectius. Cal doncs promoure encara més el coneixement del llegat de Casals en el territori que ens és proper. I pel que fa al cinquantenari de l’associació, aprofitem l’avinentesa per donar a conèixer la nostra història recent, sobretot del Vendrell i del Penedès.
Quins objectius o reptes es marquen a curt i més a llarg termini com a associació?
Cal que mantinguem la feina iniciada. Ara, amb èmfasi en les escoles. També hem començat a treballar amb la vila de Prada de Conflent. A més llarg termini hauríem d’arribar, amb aquests objectius, a tot el país.