Pensar i córrer

13/04/2023 - 09:20h

Daniel García Peris

Les curses d’orientació són una disciplina esportiva que es practica en el món sencer. És una modalitat que requereix no només condició física, sinó també capacitat intel·lectual i psicològica. El corredor ha de localitzar en el menor temps possible diverses fites en un territori desconegut, mitjançant un mapa que es dona en el mateix moment de la sortida. Aquest esport també es coneix com el “pensar i córrer”, ja que es combina l’orientació i la velocitat, però també la capacitat de resolució de problemes.

Les curses d’orientació no només són una activitat que requereix moviment físic, sinó també intel·lectual. Els corredors han de pensar de manera ràpida i eficient, i prendre decisions importants en pocs segons. Això els permet millorar la seva capacitat cognitiva, ja que han de desenvolupar la seva agilitat mental per analitzar ràpidament la informació i decidir quin és el millor camí per arribar al seu objectiu. Els corredors han de mantenir la concentració en tot moment, ja que una distracció podria fer-los perdre temps, desviar-los del recorregut correcte o fins i tot, en el cas de la muntanya, patir el risc que aporten els desnivells. Així mateix, també s’exigeix una gran capacitat d’autocontrol i tolerància a la frustració, ja que la pressió per arribar al punt de control en el menor temps possible pot generar una gran tensió emocional.

Un recent exemple d’aquesta pràctica el vaig obtenir fa uns dies participant a la Cursa d’Orientació de Gelida. Ben organitzada com sempre pel Jaume Palau i el Club d’Orientació Catalunya, aquesta n’era la cinquena edició. Una bona prova que és un esport que el pot practicar tothom és que el 2019 va tenir més de 400 inscrits, i es convertia en l’esdeveniment esportiu amb més participants que s’han dut a terme a la població. A més, les setmanes prèvies vam poder gaudir, impartit pel mateix organitzador, d’un curs d’iniciació per entendre millor la simbologia dels mapes i preparar les estratègies. D’aquesta manera s’adquireix la capacitat de l’anticipació per establir un bon rumb, triar la ruta correcta i atacar les fites. Una propera cita per gaudir d’aquest esport al Penedès serà la Cursa d’Orientació Lluís Barrera, el 4 de juny, a Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris