Ansietat

06/05/2022 - 10:14h

Maite Colomer

L’ansietat sembla el problema psicològic actual per antonomàsia, en els nostres cercles tots coneixem persones que n’han patit, potser degut a l’estrès al que estem sotmesos en el nostre dia a dia, potser per l’autoexigència i competitivitat que regeix la nostra societat…. També pot aparèixer associada o com a conseqüència de pors o fòbies, obsesssions o d’altres problemes psicològics.

En tots els casos és molt important identificar la situació o factors que ens la produeixen que poden ser molt diversos com problemes laborals, familiars, o qualsevol que ens poguem imaginar. Quan l’ansietat es presenta degut a una situació d’estrès, probablement desapareixerà amb la situació d’estrès que l’ha provocada.

Siguin quins siguin aquests factors o situació ens produeixen ansietat, no tothom els viu de la mateixa manera, el que per uns pot ser angoixant, per a d’altres pot ser fins i tot estimulant.

Podem deduir, doncs, que el que ens produeix l’ansietat no és la situació en sí mateixa, sinó la nostra percepció, com la vivim nosaltres.

Alguna vegada podem tenir la sort de poder fer desaparèixer la font de l’estrès, però, sovint, no està en les nostres mans canviar aquesta situació que ens angoixa i el que haurem de fer és aprendre a viure-la d’una altra manera.

Les tècniques per a relaxar-nos ens ajudaran a enfrontar-nos-hi, però ens caldrà un entrenament previ, ja que per poder-les utilitzar en moments de pressió, cal dominar-les, no només conèixer-les.

També haurem de treballar amb el nostre sistema cognitiu. Estem avesats a avaluar tot el que ens envolta en base a uns valors propis que hem anat aprenent i interioritzant al llarg de la nostra història. Haurem d’analitzar la nostra percepció de la situació angoixant i intentar percebre-la d’una manera diferent.

També et pot interessar

Comentaris