La nova DO Penedès

18/11/2021 - 19:00h

La denominació presenta les línies estratègiques que han de regir el seu futur la pròxima dècada i que passen per aconseguir el 100% ecològic i ser una DOQ, els principals reptes per als propers anys

El panorama vinícola català ja fa temps que busca la manera d’adaptar-se als nous temps. N’hi ha que aposten per les varietats autòctones, n’hi ha que ho fan per la sostenibilitat, i altres ho fan per buscar els trets diferencials que les desmarquin de la resta. La DO Penedès ha decidit jugar totes les cartes.

Quatre mesos després que el ple del consell regulador de la denominació d’origen aprovés el pla estratègic 2021-2030, la DO ha presentat aquesta setmana al celler Mas Rodó de Mediona les línies marc que inclouen el document. Un text ambiciós i engrescador, que s’ha marcat objectius faraònics per augmentar la qualitat dels seus vins i buscar l’exceŀlència del territori.

Com ja va avançar al juliol, una de les fites mastodòntiques que busca la DO és esdevenir una Denominació d’Origen Qualificada (DOQ). A Catalunya només el Priorat ha assolit fins ara aquesta categoria. A l’Estat espanyol, l’única que la pot reflectir a les etiquetes és Rioja. Tot i que des de la DO es marquen un termini de deu anys per esdevenir una DOQ, tenen clar que no serà fàcil. “De moment hem assentat les bases per aconseguir-ho, i hi arribarem quan es pugui”, ha apuntat Francesc Olivella, director de la DO Penedès.

Per a l’objectiu que sí que s’ha posat data és per fer la DO Penedès la primera zona vitivinícola 100% ecològica. El consell regulador ha marcat el 2025 com a any límit per assolir aquesta fita, que compta amb el vistiplau de més de 75% dels cellers i elaboradors que es van enquestar abans de redactar el pla estratègic. “Tornarem a treballar com fa un segle”, va assegurar Joan Huguet, president de la DO, en la presentació de l’estratègia.
Aconseguir la sostenibilitat plena de la DO Penedès no sembla un propòsit inassolible, sobretot si es té en compte que actualment ja és la denominació amb més vinyes ecològiques de Catalunya. Segons dades de la DO, el 65% dels vins que s’elaboren sota la seva empara són ecològics, i el 55% de les vinyes de la zona ja es treballen seguint els preceptes de l’agricultura sostenible.

Vins de Qualitat

Per distingir la qualitat dels vins que s’elaboren a la DO Penedès, i per “fer valdre el patrimoni de la comarca”, tal com va apuntar Huguet, la denominació d’origen també ha creat en el nou pla estratègic les categories de Vi de Mas i Gran Vi de Mas. Els títols només els podran obtenir vins elaborats amb uns criteris molts concrets i estrictes, que a més hauran d’estar produïts en indrets molts singulars.

Per exemple, les finques d’on surtin aquests vins hauran de comptar amb una masia o mas centenari, i estar ubicades en indrets d’alt valor paisatgístic. Cada celler podrà tenir un màxim de cinc Vins de Mas, i només un podrà ser elevat a la categoria de Gran Vi de Mas. Per obtenir la primera qualificació, els vins hauran de sortir de vinyes de més de deu anys, i els segons de més de 25, i tota la matèria primera s’haurà de collir a mà.

A més, els productes a qui es doni aquests títols –els aprovarà un comitè d’experts creat per avaluar-los– hauran d’haver obtingut un cert reconeixement nacional i internacional, i tenir una llarga trajectòria al mercat

Tal com ha explicat Francesc Olivella, de moment hi ha una quinzena de cellers que ja s’han mostrat interessats en obtenir les noves categories per als seus vins, el que fa preveure que d’aquí a un parell d’anys, hi pot haver tres desenes d’aquests productes al mercat.

El raïm, de la terra

Seguint la línia dels darrers anys, el pla estratègic de la DO Penedès inclou també l’aposta per les varietats autòctones. Fa uns mesos ja es va presentar el segell de 100×100 Xarel·lo, la varietat estrella de la zona, i els pròxims anys l’objectiu és potenciar altres raïms com la varietat negra moneu, recuperada per Família Torres, i que ha obtingut molts bons resultats per a l’elaboració de vins.

També per remarcar l’especificitat del territori, la DO Penedès ha creat la categoria Vi de Zona, que permetrà diferenciar els vins que s’elaboren en les deu subzones en què s’ha distribuït la DO Penedès. “Amb aquesta categoria es busca realçar la personalitat que cada indret li dona al vi”, ha apuntat Francesc Olivella.

Una altra de les mesures que es persegueix en el nou pla estratègic per destacar la singularitat dels vins de la DO Penedès és impulsar la destinació única del raïm d’una vinya que serveixi per elaborar vins DO Penedès. És a dir, que una vinya que es destini a elaborar DO Penedès no pugui estar també inscrita en altres DO. Aquest seria un pas clau per obtenir la DOQ.

També et pot interessar

Comentaris