L’oposició demana un ple al Vendrell per l’estació de bombeig de Sant Salvador

Diversos membres de Som Poble-ERC, Primàries i Podem El Vendrell.
11/05/2021 - 23:21h

Acusa el govern d’amagar un informe sobre la instal·lació i vol reprovar la regidora de Platges

Els tres grups de l’oposició de l’Ajuntament del Vendrell -Som Poble-ERC, Primàries Vendrell i Podem El Vendrell- han decidit demanar la convocatòria d’un ple extraordinari sobre la polèmica estació de bombeig del barri marítim de Sant Salvador, una infraestructura construïda l’any 2008 i que mai ha funcionat, si bé va costar 2,7 milions d’euros i havia de ser la solució als problemes d’inundació de la zona del passeig marítim de la zona en dies de forts aiguats i temporals marítims.

Els tres grups convocants d’una sessió que s’hauria de celebrar en un termini màxim d’un mes, atesa la representativitat legal de les forces convocants (un 38% dels regidors del ple quan la llei permet demanar una sessió extraordinària a un mínim del 25% de representants polítics), acusen el govern vendrellenc d’amagar l’existència i, per tant, la informació d’un informe tècnic realitzat l’any passat per l’empresa Fragsa a instàncies del Ministeri de Transició Ecològica i que demostra que l’esmentada estació de bombament funciona i que tot just necessita uns ajustos i un pla de manteniment perquè realment sigui operativa per primera vegada.

De mitja dotzena de bombes fa uns pocs mesos se’n van posar en marxa quatre i tot just s’haurien de fer unes reparacions en dues. Una “miracle” atès que no s’hi ha fet cap manteniment en 12 anys, segons ha apuntat l’oposició vendrellenca.

A més, l’esmentat informe tècnic explica que hi ha un “vici ocult” en el sentit que les canonades soterrànies que connecten el desaigua amb les bombes per retornar l’aigua acumulada al mar tenen filtracions i que, per tant, sempre estan plenes d’aigua i no poden fer la funció d’evacuació en cas d’inundacions.

Segons els grups de l’oposició, la llei estableix un període de garantia de quinze anys per reparar una obra en la què es vegi que hi ha deficiències en la construcció i que, per tant, encara s’estaria dins del termini perquè el ministeri pugui exigir a l’empresa constructora, FCC, la reparació de la canonada. Aquest termini acaba l’any 2023.

Posada en funcionament en període de proves de les bombes per solucionar les inundacions a Sant Salvador.

Al ple extraordinari també s’establirà un punt de l’ordre del dia per demanar un pla de manteniment de la instal·lació i que els serveis jurídics municipals estableixin quina és l’administració pública titular de l’estació. Segons l’Ajuntament és el ministeri i segons l’Estat, d’acord amb les explicacions de l’oposició en una roda de premsa aquest dimarts al vespre, la va cedir al consistori vendrellenc el 2008.

Finalment, els tres grups esmentats demanaran la reprovació pública de la regidora de Platges, Bárbara Peris, per haver suposadament amagat a la comissió informativa de Territori l’existència de l’esmentat informe tècnic sobre el funcionament de l’estació de bombeig. A més, també hauria amagat a tots els regidors de la comissió l’existència de l’informe a l’Ajuntament, atès que -sempre segons la versió de l’oposició- el document va entrar a l’administració local ja fa cinc mesos.

Segons el regidor de Podem, Oscar Blasco, la regidora del govern del Vendrell “incompleix la llei de transparència i codi de bon govern i per això la reprovem”.

També et pot interessar

Comentaris