Esquizofrènia no és violència

07/05/2021 - 09:18h

Maite Colomer

En la campanya política per les eleccions a la comunitat de Madrid, els continus enfrontaments entre faccions i clima de crispació han desembocat en amenaces de mort dirigides a persones concretes i a les seves famílies.

No vull entrar a parlar dels motius ni de les conseqüències que ens poden haver portat a aquesta situació, sinó del tractament que n’han fet molts mitjans de comunicació.

Els mitjans han fet ressò de la malaltia que pateix la persona causant de les amenaces i han atribuït l’esquizofrènia com a causa quan, en la majoria d’accions violentes no protagonitzades per persones amb problemes mentals, no es fa cap tipus de referència a les malalties que pugui patir el culpable. Mai no hem vist un titular on es digui que un “al·lèrgic” o un “diabètic” ha comès algun acte violent.

Aquest tipus d’informacions es basen en prejudicis, i no fan més que estereotipar malalties psíquiques que ja estan molt estigmatitzades. No s’ha contrastat aquesta informació amb professionals. Els actes violents en cap cas tenen una relació directa amb problemes de salut mental; no hi ha cap base científica que ho sustenti. Aquest tipus d’informacions només es basen en estereotips i no fan més que fomentar l’odi sobre un col·lectiu que ja ha patit molt.

Una conducta violenta no es pot deure únicament a un problema de salut mental, ja que normalment hi ha més d’un motiu que ha provocat aquesta conducta.

Des de diferents estaments s’ha denunciat el tractament de les informacions que pressuposen que l’esquizofrènia ha estat la causa de la violència. És fàcil utilitzar el sensacionalisme per vendre millor un titular, però és més important ser conscients del dany que es provoca acusant un col·lectiu sense  cap tipus de base.

També et pot interessar

Comentaris