La plataforma CAPEC al·lega contra l’ampliació de la pedrera de l’Arboç

La pedrera d’OMYA Clariana que l’empresa vol ampliar. (Fotografia: Plataforma CAPEC)
15/07/2020 - 18:45h

L’entitat civil s’oposa al creixement de l’explotació de l’empresa OMYA Clariana

Davant la sol·licitud d’ampliació de l’àrea d’afecció de la pedrera d’extracció de carbonat de calci Maria Teresa número 4094 del municipi de l’Arboç, els integrants de la plataforma CAPEC per la defensa de la qualitat ambiental i paisatgística i la flora i la fauna de l’entorn del Foix , amb el recolzament de SOSPenedès i del Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (GEVEN), ha presentat al·legacions per demanar la paralització d’aquest projecte d’ampliació.

Des de la plataforma CAPEC, formada per les associacions de veïns i veïnes de Rocallisa, Calafell Park, Valldemar, Montmar i les Brises de Calafell i Mas Romeu, així com veïns afectats de la resta dels termes municipals de Calafell i Castellet i la Gornal; juntament amb organitzacions com la Xarxa Vendrellenca, l’Associació per la Protecció i la Defensa de la Natura de Calafell (ENCOAN) i l’Associació de Veïns de Segur i Urbanitzacions (AVSU), expresen el seu desacord amb el permís d’ampliació de l’àrea d’afecció de la pedrera Maria Teresa.

Els contraris a aquesta ampliació de l’explotació creuen que “destruirà la flora i la fauna del bosc i generarà encara més molèsties als veïns i veïnes de la zona”, explica la CAPEC en un comunicat de premsa.

Les al·legacions

Per aquest motiu ha presentat davant la Direcció General d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera de la Generalitat les següents al·legacions:

1. Des de fa anys, els veïns i veïnes del poble de Clariana, de les urbanitzacions de Rocallisa, Valldemar, Montmar, Les Brises de Calafell, Calafell Park, i part dels pobles de Bellvei i La Gornal, pateixen els sorolls, les vibracions i el pols en suspensió provocats per les pedreres instal·lades als municipis de Castellet i La Gornal i de l’Arboç.

Aquestes molèsties no es veuran sinó agreujades per l’ampliació de l’àrea d’afecció de la pedrera Maria Teresa núm. 4094, l’expansió de la qual està prevista en direcció cap al poble de la Gornal, i que, donat les exagerades proporcions de les quadrícules mineres concedides a les dues grans empreses extractives, es podrien incrementar de manera alarmant.

2. No s’ha tingut en compte la qualificació de protecció especial per part del Pla territorial parcial del Camp de Tarragona, ni la proximitat de la Xarxa Natura 2000 de gran part de la serralada litoral ni la presència del Parc del Foix.

3. No s’han tingut en compte la presència, a la zona d’ampliació sol·licitada, de barraques de pedra seca catalogades per l’Observatori de Paisatge, potencialment subjectes a ser declarades Bé Cultural d’Interès Local per l’ajuntament de l’Arboç, i promocionades per l’Oficina de Turisme de l’Arboç en l’itinerari 3 de les “Rutes de l’Arboç”.

4. Constatar l’incompliment per part de les empreses extractives, OMYA Clariana, S.L. i Reverté, S.A., de la restitució del paisatge a la qual estan sotmeses per llei, donant la impressió que l’administració, tant l’ajuntament de l’Arboç i el de Castellet i La Gornal, com la Generalitat, no hi actuen i es posicionen així a favor dels interessos de les esmentades empreses i deixant amb indefensió els interessos legítims dels veïns veïnes.

“Des de CAPEC esperem que aquestes al·legacions prosperin i es paralitzi el procés expansiu de la pedrera, que està destruint l’entorn natural d’aquesta zona”, conclou la plataforma ciutadana presentada fa unes setmanes.

També et pot interessar

Comentaris