Elaboradors i viticultors planten cara plegats a la pandèmia

FOTO: MARIA ROSA FERRÉ
06/06/2020 - 04:00h

S’han posat sobre la taula eines per afrontar la crisi que ha provocat el nou coronavirus, amb bona acollida per part de tothom

Diuen que la millor manera de superar una crisi és romandre plegats, i el sector del vi sembla que s’hagi encomanat a aquesta màxima per vèncer els problemes que ha provocat la pandèmia del nou coronavirus. La davallada de les vendes de vins i caves han deixat molts cellers tocats i, de retruc, ha fet augmentar els estocs de raïm i vi que hi havia acumulats de les últimes campanyes.

El 2019 aquest excedent va fer baixar el preu de la matèria primera, i des de l’administració s’han fet mans i mànigues per trobar alguna solució que eviti que això es repeteixi. Sobre la taula ja s’havien posat darrerament diferents mesures com la destiŀlació de crisi o la verema en verd.

La setmana passada es van afegir la baixada de rendiment a 10.000 quilos per hectàrea de la DO Cava o l’aposta de la Conselleria d’Agricultura per a la promoció del most concentrat rectificat (MCR).

Tot i que les mesures han tingut una rebuda desigual entre els diferents agents del sector, en el que sí que ha coincidit tothom és a apuntar que la unitat d’elaboradors i viticultors ha fet aflorar solucions als problemes.

“Aquest és un problema generalitzat i necessitava l’actuació de tothom”, ha apuntat Pere Guilera, expresident de Pimecava. Aquesta entitat va ser la que va posar sobre la taula la possibilitat de destinar raïm a l’elaboració de MCR, una de les mesures estrella per reduir l’excedent al territori.

Segons Guilera, si finalment es tira endavant aquesta eina –a la qual la Conselleria d’Agricultura ha destinat 4 milions d’euros– es podrien arribar a emprar 60 milions de quilos de raïm, de manera que s’ajudaria així a reduir l’estoc que hi ha acumulat. “Si fem servir MCR dins l’ampolla de cava, només hi haurà productes del territori. I això és un valor afegit”, ha dit Guilera.

Qui també s’ha mostrat satisfet per la proposta del MCR és Francesc Olivella, director de la DO Penedès. “És una idea molt interessant, també per als Clàssic”, ha dit Olivella, que ha explicat que a Lleida hi ha una empresa que podria elaborar-lo. Fins ara, aquest producte es comprava a la Manxa.

Sobre la possibilitat de crear una empresa al Penedès que es dediqui a produir MCR, que s’ha apuntat en algunes reunions del sector, el director de la DO Penedès no ho considera necessari, si hi ha una empresa a Catalunya que el pot elaborar.

Des dels sindicats agrícoles, la idea del most també s’ha rebut amb optimisme. Per Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya i el Vi de JARC, si la mesura s’acaba implementant, tothom en sortirà beneficiat. Els viticultors, perquè podran destinar part del raïm per produir aquest producte, i els elaboradors perquè l’aportació de la conselleria els cobrirà l’augment de despesa que suposa substituir el sucre per MCR en la producció d’escumós.

“Mai abans s’havien pres mesures tan dràstiques per ajudar el sector vinícola. Si s’han posat sobre la taula, és perquè la situació és complicada”, ha dit Vidal.

Ara bé, tothom té clar que perquè les propostes siguin efectives a llarg termini, aquesta unió no serveix només en temps de crisi, sinó que ha de seguir en el futur.

“Espero que la unitat es mantingui quan les coses vagin bé”, ha dit Isabel Vidal, “que quan sigui l’hora de recollir beneficis, ens afavoreixi a tots”.

També et pot interessar

Comentaris