La sobreoferta fa caure les exportacions de vins i caves catalans el 2019

FOTO: INNOVI
28/02/2020 - 10:57h

Després de dos anys consecutius de pujada, el sector va registrar un descens i es manté com a cinquè àmbit exportador

Les exportacions de vins i caves s’han reivindicat els últims anys com un dels motors econòmics de Catalunya. La crisi econòmica va empènyer moltes empreses del sector a buscar mercats alternatius al nacional, i els anys 2017 i 2018 les vendes internacionals van créixer de manera considerable. L’any passat, però, la tendència va canviar.

Segons dades de Prodeca, l’empresa adscrita a la Generalitat que s’encarrega de promocionar els productes catalans fora de l’Estat espanyol, el valor de les vendes de vi i cava als mercats exteriors va baixar un 11,5%, assolint els 571,7 milions d’euros. Aquesta xifra contradiu la tendència de les exportacions agroalimentàries catalanes, que al llarg de l’any passat van ser un 8,5% superiors.

Pel director general de Prodeca, Ramon Sentmartí, el fet que explicaria la davallada de vendes “és un cúmul de factors”. “Un d’ells és que a escala global hi va haver un augment de producció i una sobreoferta”, afirma. A més, altres factors com l’acord vitivinícola comercial signat per la Xina i Austràlia també han afectat altres mercats proveïdors com el català.

“Esclar que ens preocupa, evidentment. I també els altres subsectors amb xifres negatives. Però hi ha coses que no podem controlar”, ha reconegut en roda de premsa la consellera d’Agricultura.

Tot i la davallada que va patir el 2019, el sector del vi i el cava s’ha mantingut com en cinquè sector exportador agroalimentari català, copant el 5,35% del total d’exportacions. En primer lloc es manté el sector carni, que suposa el 37,7% del total, amb un valor aproximat de 4.024 milions d’euros.

L’informe de Prodeca assenyala que els principals mercats de destí del vi i el cava català van ser l’any passat Alemanya, Estats Units i Bèlgica. Per continents, on més productes envia Catalunya és Europa (67,7%), seguida d’Àsia (18,8%).

De les xifres de les exportacions catalanes destaca el fet que, per primera vegada, el volum d’exportacions supera el d’importacions.

També et pot interessar

Comentaris