El canvi climàtic i el benestar emocional

07/02/2020 - 09:05h

Maite Colomer

El canvi climàtic és un fet que no cal posar en qüestió. Actualment el percebem com un problema ambiental, però cal que comencem a entendre’l també com un problema humà amb grans repercussions sobre el benestar social.

Les persones que han estat afectades per grans desastres o catàstrofes naturals el més probable és que pateixin estrès posttraumàtic, ansietat i depressió. Però, a més, l’estrès agut comporta un debilitament del sistema immunològic i, a la llarga, aquestes persones seran també més vulnerables a qualsevol malaltia, amb la qual cosa els efectes psicològics de la catàstrofe poden persistir a llarg termini.

També cal considerar l’efecte que pot tenir l’escalfament global sobre el benestar emocional. Nombrosos estudis demostren que l’augment de calor produeix un increment de suïcidis entre la població, i que una sequera prolongada produeix angoixa en les persones, sobretot en les que viuen en contacte més proper amb la natura.

La degradació dels recursos ambientals porta a un augment de la injustícia social, ja que els grups de més risc social són els que tenen menys recursos per adaptar-se als canvis i superar els impactes del canvi climàtic. Potser mirem el canvi climàtic amb ulls de futur llunyà, però aquests efectes sobre el benestar emocional ja els tenim aquí.  Potser cal que ens posem les piles…

També et pot interessar

Comentaris