Vilafranca tindrà un viver on els viticultors podran elaborar els seus vins

22/11/2019 - 12:33h

El CCAP aprova demanar fons FEDER per tirar endavant un viver de cellers que es vol ubicar al carrer Comerç de la capital

La crisi del preu del raïm ha fet aflorar aquest estiu la problemàtica amb què es troben molts viticultors que les passen magres a l’hora de vendre la matèria primera que produeixen. Els baixos preus a què es paga el quilo de raïm aboquen a situacions complicades molts pagesos, que tampoc tenen com a opció elaborar el seu propi vi perquè muntar un celler els surt massa car.

Per mirar de donar una sortida als viticultors que es plantegen ser també elaboradors, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP) coordina un projecte de reforç del sector vinícola, que inclou entre d’altres la construcció d’un viver de cellers a la comarca. L’objectiu de la iniciativa és que doni una oportunitat a tots els pagesos que vulguin fer aquest salt, i que ho facin d’una forma menys complicada.

En el darrer ple del Consell es va fer un primer pas per fer realitat aquesta proposta, amb l’aprovació de la sol·licitud d’inclusió d’aquest projecte en els PECT (Projectes d’especialització i competitivitat territorial) i els FEDER, finançats per la Generalitat i per fons europeus.

Tal com ha explicat Joan Manel Montfort, president de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, el viver s’ubicaria a Vilafranca, possiblement en una de les naus buides que hi ha al carrer comerç. El cost de tirar-lo endavant seria de 2,6 milions d’euros, la meitat dels quals es finançarien a través del PECT, i la resta anirien a càrrec de la Diputació i dels socis del projecte.

Tot i que la DO Cava i l’Ajuntament de Sant Sadurní es van mostrar interessats a formar part de la proposta, finalment els que la lideraran seran l’Ajuntament de Vilafranca, la DO Penedès, el CCAP i el centre tecnològic del vi ViTEC.

“El PDeCAT ja portava al programa electoral fer un viver, i el que ha passat aquesta verema ha confirmat la necessitat de fer-lo realitat”, ha explicat Montfort. És probable que el viver es faci a imatge del de la Conca de Barberà, que dona cinc anys de marge als pagesos per engegar la seva empresa.

A més, en el cas del Penedès el viver es vincularà a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i la Wine Businnes School (totes dues ubicades a Vilafranca), que podran donar suport als viticultors a l’hora de promocionar els seus cellers i comercialitzar els seus vins.

També et pot interessar

Comentaris