És viable un Sant Fèlix amb 5 colles?
Lluís Esclassans i Castellet
Excap de colla dels Castellers de Vilafranca
Estem a les portes d’una temporada apassionant, encara hi ha reptes pendents, colles que pugen amb força, altres que s’han d’establir dins el panorama casteller. Tenim les rivalitats barcelonines, tarragonines, els verds seguiran al capdavant? Les colles vallenques…
Però per sobre de tot, i potser com a vilafranquí no sóc gaire objectiu, tenim un Sant Fèlix que pot ser espectacular. En aquest article no entraré en què significa històricament la diada del 30 d’agost, però una cosa és clara: a la més castellera les colles ho vénen a donar tot.
Crec que els administradors d’aquest any tenen un dels dilemes més complicats dels últims anys pel que fa a l’organització de la diada de Sant Fèlix: quines colles formaran part del cartell? El protocol de la festa major diu: “Hi participen les colles contractades per l’administració de la festa seguint el criteri de convidar les millors colles del moment.” O sigui, queda clar que no especifica el número. La història de la diada de Sant Fèlix demostra que en diferents etapes les colles convidades han estat una, dues, tres, cinc, i en l’època actual, quatre.Subscriu-te per continuar llegint{payplans}
Com he dit abans, aquest és un any complicadíssim, ja que hi ha cinc colles amb un nivell molt alt. Si ens ho mirem per rànquings, història, castells de deu, castells nets, compromís amb la plaça… totes mereixen ser-hi i serà extremadament injust per la colla que es quedi fora, però també pel món casteller que no podrà gaudir-ne.
Torno a repetir que enguany pot ser excepcional per moltes raons: any 2015, Vilafranca representa la Capitalitat de la Cultura Catalana; serà diumenge i les cinc colles portaran tots els seus efectius; és any de no Concurs, o sigui per moltes de les colles pot ser un dels pics més importants de la temporada. De les possibles participants, quasi totes tenen continuïtat en la direcció, o sigui que la bona inèrcia de l’any passat sembla assegurada.
Per tot això penso que estem davant d’un Sant Fèlix on, sense fer volar coloms, tots els castells, tots, poden ser de gamma extra. Impressionant! I s’hauria d’intentar. Crec que és viable fer una diada amb cinc colles. Però perquè sigui així, evidentment s’han de canviar i modificar algunes coses del format actual.
- Tot i que per mi l’hora ideal d’inici serien les 12 del migdia, l’hora de començar està marcada a les 12:30 h. Per què no es comença puntualment? Aquests últims anys s’ha iniciat com a mínim amb mitja hora de retard. Primer de tot s’hauria d’arreglar aquest punt, l’entrada a ofici és lenta, ja que tot i que els balls tenen prohibit ballar, no ho compleixen (aquí el Consell de la FM té deures). La sortida d’ofici ha de ser com a molt tard a les 11 h, d’aquesta manera les primeres colles podrien entrar a plaça cap a les 12 h per tal de poder preparar les pinyes i ser puntuals a les 12:30 h.
- Per agilitzar l’entrada de les colles a plaça, tres entrarien pel carrer de la Cort i les altres dues pel carrer Santa Maria, amb els respectius pilars caminant. Tot i així des de l’ajuntament podria haver-hi tècnics municipals per tal d’ajudar a canalitzar aquest moviment.
- La ubicació a la plaça seria per sorteig i determinaria automàticament l’ordre d’actuació. D’aquesta manera, la primera colla d’entrar també seria la de començar. S’hauria d’intentar que la següent colla a actuar no fos la del seu costat, tot i que sembla ser que enguany les colles no necessitaran ajudes. El format seria el de 3+2, d’aquesta manera les tres colles davant l’ajuntament estarien molt més amples. Les dues de darrere podrien actuar una mica entremig de les dues del seu davant, d’aquesta manera la pèrdua de visibilitat des del carrer de la Cort seria mínima. Per altra banda, el quarter general de la canalla d’aquestes dues colles podria ser les entrades dels edificis laterals de la plaça.
- El sistema d’actuació, tot i que el meu somni seria fer-ho a l’antiga, fóra a la tarragonina, com es fa actualment a excepció dels pilars. Sense descartar ni molt menys que la primera ronda fos simultània per guanyar temps, i sobretot espectacularitat. Els pilars els començaria la colla que primer el tingués preparat, i així successivament, per evitar que si la primera colla a actuar fa ús de la quarta ronda, no hagi d’actuar dues vegades seguides.
- En ser un any excepcional, també s’han de pensar mesures de seguretat excepcionals: dos llocs d’ubicació de les ambulàncies, a Santa Maria i al carrer de la Cort. I per ampliar la visibilitat, instal·lar pantalles gegants a la plaça de Sant Joan i altres punts estratègics. (En fi, coses que s’haurien d’especificar amb tots els punts i condicions oportunes en l’hipotètic protocol de Sant Fèlix 2015).
Amb aquesta proposta, i evidentment amb la col·laboració imprescindible dels equips tècnics i dels caps de pinyes, crec que és viable fer un Sant Fèlix amb cinc colles. Fins i tot estic segur que acabaríem abans que els desastrosos horaris de les diades de vigília i Sant Raimon.
Repeteixo, ens trobem en un context i any excepcionals per fer un Sant Fèlix excepcional. I que no serveixi de precedent: cada any s’hauran de revisar les condicions de cada colla per triar les millors, per tal de fer la millor diada i seguir dotant Sant Fèlix del prestigi que s’ha guanyat. A partir d’aquí s’hauria de confeccionar un protocol per a la diada amb tots els punts i condicions oportunes, jo aquí sols he fet un apunt amb els primers traços.
Ara bé, no podem deixar tota la feina als administradors i aquí hi ha d’haver la implicació primer de tot de les tres colles vilafranquines, però també de l’Ajuntament i del Consell de la Festa Major.
#StFèlix5{/payplans}