“Sembla que tindrem una producció més bona que el 2024, però tenim vinyes molt tocades”


Entrevista al president de la cooperativa Covides, Rafael Ramon, al càrrec des de fa un any i mig.
Rafael Ramon, viticultor del Pla del Penedès, fa un any i mig que és el president de la cooperativa penedesenca Covides, amb instaŀlacions a Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia i Sant Cugat Sesgarrigues. L’entitat, creada per un grup de viticultors ara fa 60 anys, té uns 750 socis, dels quals mig miler cuiden unes 2.200 hectàrees de vinyes en una cinquantena de nuclis rurals de la DO Penedès. Ramon va substituir en el càrrec Fèlix Galimany. El 3d8 ha avançat aquest mes de març que la cooperativa penedesenca vol ampliar la capacitat d’emmagatzematge i embotellament a la seu de Vilafranca.
Quina producció anual entra a Covides?
Normalment, podem rebre entre 15 i 18 milions de quilos de raïm, però portem tres anys per sota dels 10 milions de quilos, pels efectes de la sequera, i havíem arribat als 28 milions de quilos entre els cellers de Vilafranca i de Sant Sadurní.
Déu-n’hi-do la sequera…
També hi ha la qüestió dels rendiments per hectàrea de vinya, que eren més alts. A veure si aquestes últimes pluges ens ajuden a normalitzar la situació. L’any 2021 va ser un bon any, però des del 2022 ens afecta la sequera de ple. Estem entre la meitat i un 60% d’una producció òptima. De moment, aquest any sembla que tindrem una producció més bona que el 2024, però hem de recordar que tenim vinyes molt tocades i amb ceps morts.
Parlava de rendiments per hectàrea. Quina incidència té en la producció?
A l’hora d’elaborar i comercialitzar vins, té els seus problemes rebre uns 6.000 quilos per hectàrea en comptes de 12.000.
Quantes referències de vins comercialitza Covides?
Moltíssimes, potser un miler comptant tots els vins i caves segons el mercat on vagin, però els nostres puntals són, en ecològics, els Terra Terrae, i en convencionals, els Duc de Foix. Ara, amb la conversió de tota la DO Penedès a ecològica mirarem de resituar els nostres productes. Els pagesos tenim el mal de no valorar-nos prou, però som més coneguts i estem més consolidats del que ens pensem. En ser una cooperativa, sí que és veritat i potser trobem a faltar d’alguna manera que no hàgim fet mai prou per consolidar una marca única amb un pes específic.
Què en pensa, de la moda que sembla que s’imposa a l’estranger pels vins sense massa alcohol?
Que Covides també hi ha d’apostar, perquè hem d’estar a l’alçada del que fan els millors. Com qualsevol persona o empresa que es dedica al comerç, no pots fer el que vols, sinó el que vol la gent. Al nord d’Europa, ja no només pel tema del consum, perquè l’alcohol està criminalitzat, aquesta tendència està creixent i a Covides, per exemple, ja estem apostant per un vi escumós de 8,5 graus. A més, en segons quins països pagues una taxa de 2 euros per a l’exportació d’una ampolla de cava d’11,5 graus, quan per una d’aquest vi escumós es fixa en els 20 cèntims. Per tant, com ja va fer la cervesa en el seu moment, amb el 0,0, també hem d’anar cap aquí.
Només hi falten les amenaces del president nord-americà, Donald Trump, de fixar aranzels del 200% per a vins i caves, per exemple…
Sí, seran problemes afegits per a aquestes begudes, però també per la carn i d’altres.
Fa un parell de setmanes parlàvem del projecte d’ampliació previst a la seu de Covides de Vilafranca.
Tanmateix, també hi ha un altre projecte per a Sant Sadurní, oi?
És la propera inversió que farem i es tracta d’ampliar la cava, que ja la tenim plena; fins i tot tenim ampolles per envellir en altres caves que tenim llogades. Per tant, volem centralitzar-ho tot i poder absorbir el creixement que tenim previst per al futur. A Sant Sadurní és on ha d’anar la nostra inversió per al cava i a Vilafranca, per al vi.
Quina capacitat teniu a Sant Sadurní?
Hi podem tenir entre 10 i 12 milions d’ampolles de cava en criança, depenent del moment, i ara estem fent-ne uns 7 o 8 milions d’ampolles anuals.
Traduït en facturació, de quant parlaríem?
Uns 30 milions d’euros, que és una quantitat important, però també depèn molt de l’any. Com que parlem de collites petites els últims anys, estem embotellant pràcticament el 100% de la nostra producció, quan abans teníem un 35% o 40% de vendes a doll. Aquesta altra línia de negoci pràcticament s’ha perdut i, per tant, la facturació pot variar força d’un any a un altre.
A quin preu paguen el raïm?
A preu de mercat, entre 70 i 80 cèntims d’euro el quilo.
I quin és el volum de plantilla de Covides?
Al voltant d’un centenar de persones entre les diverses dependències.
També aposteu per l’enoturisme, oi?
Sí, amb el nou pati per fer actes a la nostra seu de la rambla Nostra Senyora de Vilafranca i visites als cellers i en una masia d’on surt el raïm, per exemple. I la pandèmia ens va permetre descobrir que ens poden funcionar molt bé les vendes en línia. Han canviat els hàbits de la gent i, entre altres qüestions, és molt interessant explicar el món del cooperativisme.