Estrès laboral
Maite Colomer
En la nostra societat i els nostres dies, felicitem a qui ha trobat una feina, la que sigui. Una feina que comporta invertir-hi 40 hores setmanals, a les quals hem d’afegir el transport fins al centre de treball.
Amb la covid moltes tasques laborals van passar a fer-se online, millora laboral que semblava que arribava per quedar-se i que s’ha anat esvaint a poc a poc.
Aquestes hores representen una proporció molt important de la nostra vida i, sovint, comporta situacions problemàtiques provocades per les relacions personals amb els companys, per una direcció sense criteri o capacitat de lideratge, problemes intrínsecs a la tasca que es duu a terme, ambient de treball tens, lluites de poder, monotonia, treball a alta velocitat o moltes altres.
Totes aquestes situacions problemàtiques poden desembocar en problemes psicològics si es perllonguen en el temps. Un dels més freqüents és l’estrès laboral.
Els símptomes més habituals en són una sensació de frustració i desmotivació; disminució de la productivitat i sensació de cansament; vivència que la feina és la principal causa d’estrès en la nostra vida…
Solucionar aquest estrès és complicat, però no impossible.
Si n’hem pogut identificat els motius, el millor serà parlar-ne amb el cap per tal d’intentar trobar una solució conjunta.
Ens anirà molt bé crear una descripció del nostre lloc per ordenar les tasques que fem i organitzar-nos, establir metes raonables i posar-nos límits.
Per altra banda, cal que ens prenguem un descans abans no sigui massa tard i desemboqui en una depressió o altres malalties també difícils de superar.
I, quan siguem fora de la feina, hem d’aprofitar el nostre temps lliure i fer activitats que realment ens facin gaudir.