Autoestima

24/11/2024 - 09:16h

Maite Colomer

Tots hem sentit parlar de l’autoestima, segons Rosenberg, un dels investigadors més importants en aquest àmbit, és “el sentiment que tenen  les persones vers elles mateixes, i tant pot ser positiu com negatiu”.

Una autoestima positiva ens ajuda a conèixer-nos millor a nosaltres mateixos, a tenir una actitud positiva amb nosaltres, a relacionar-nos millor amb els altres, buscar la felicitat i aconseguir els nostres objectius.

Una mateixa persona, amb les mateixes capacitats i entorn, amb una autoestima positiva és capaç d’enfrontar-se i vèncer moltes situacions i obstacles. La mateixa persona amb autoestima negativa és molt probable que no sàpiga trobar l’energia per intentar-ho, en no creure en les seves capacitats.

Per ser feliços necessitem creure en nosaltres mateixos, i també per aconseguir els nostres objectius, tant si són socials com acadèmics, laborals o del tipus que siguin.

Pares i educadors són imprescindibles per fomentar l’autoestima en els més petits, reforçant els seus aspectes positius i relativitzant els negatius, ubicant-los al lloc i moment concret: quan alguna acció no és correcta, cal indicar que es pot millorar, però mai que l’infant no és capaç de realitzar-la correctament. Això els educadors ho dominen a la perfecció i alguns pares també.

Però aquesta autoestima és fràgil i una mala i impactant experiència pot fer miques aquesta autoestima positiva, ho he vist en diverses ocasions, com passa amb l’assetjament.

Costa molt recuperar aquesta autoestima positiva. Caldrà fer un gran esforç per veure les capacitats positives que té una mateixa, desfer-se del sentiment de culpa que sovint ens acompanya i saber envoltar-nos de les persones que realment ens estimen.

També et pot interessar

Comentaris