“La tecnologia fa que hi hagi un món més paritari i a mi, com a dona, m’encanta”

La periodista barcelonina Xantal Llavina (Foto: David Ruano)
31/10/2024 - 11:39h

Entrevistem Xantal Llavina, periodista divulgadora de continguts vinculats a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Xantal Llavina Aguilar és una periodista barcelonina especialitzada en la divulgació de continguts vinculats a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), productora executiva, conferenciant i, entre altres tasques, des de l’any 2017 dirigeix i presenta el programa Revolució 4.0 a Catalunya Ràdio i a TV3. Ha treballat també en altres mitjans de comunicació, com Barça TV, RAC 1, El Punt Avui i Ràdio 4.
Fa un parell de setmanes va rebre un reconeixement honorífic en el 10è Congrés CREA del grup Dones d’Empresa de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), celebrat a Vilanova i la Geltrú. En acabar l’acte, el 3d8 hi vam conversar per parlar, entre altres temes, del seu tercer llibre. Es tracta de l’obra d’autoajuda i consells d’emprenedoria titulat Emprèn el teu futur. Històries per triomfar ser feliç (Ara Llibres). Sortirà al mercat precisament dijous que ve, dia 7 de novembre.

Per què va esdevenir periodista?
Per vocació. Als 12 anys ja veia molta televisió i escoltava molt la ràdio i la meva àvia Mercè era escriptora, tot i que vinc d’una família que volia que em dediqués al negoci de cotxes. M’apassiona comunicar i he tingut la sort que sempre he estat curiosa i que m’ha agradat el que m’envoltava. Al final, he pogut complir aquest somni de comunicar, entrevistar i divulgar.

Com va anar a parar a la temàtica de les TIC?
Durant 5 anys vaig viure sola i la meva parella va ser l’ordinador, em vaig posar a investigar i veia que mitjans generalistes com El Periódico de Catalunya o El Punt Avui no parlaven de tecnologia, start-ups ni de xarxes socials. Li vaig proposar al Xevi Xirgo de parlar-ne i vaig començar a entrevistar gent que tenia start-ups d’empreses tecnològiques. No ho feien gaires periodistes, i menys dones, i així va néixer el Revolució 4.0. El seu ‘cuore’ era parlar d’emprenedoria, perquè també provinc d’una família súper emprenedora. El meu pare va ser qui va portar la Toyota a Catalunya als anys noranta i he mamat molt la dificultat d’emprendre.

La revolució digital ha estat imparable…
Ens vam adonar que era important en tots els sectors i cada vegada ens vam anar especialitzant més. Estic contenta perquè la tecnologia fa que hi hagi un món més paritari i a mi, com a dona, m’encanta.

No té la sensació que la tecnologia, amb el debat sobre l’abast de la inteŀligència artificial (IA), ens sobrepassa?
No, i jo mateixa faig servir eines d’IA perquè m’ajuden en la meva feina. No ens podem tancar, per exemple, a fer servir una eina que t’ajuda a fer dossiers més ràpid. Si treballes de mestre i t’ajuda, tindràs temps per fer una tasca més creativa. Crec, per tant, que la tecnologia no treu feina, sinó que et permet ser més bon professional perquè, si no, un altre serà més ràpid que tu. En algunes professions hem de tenir coneixement i en d’altres, tecnologia; però el que sí que no hem de perdre és la persona, l’humanisme. No és el mateix fer aquesta entrevista en persona que per Skype.

Quina pauta fa servir per fer entendre la tecnologia al gran públic neòfit?
Doncs mirar de fer-ho molt fàcil i entretingut, perquè si la gent no troba el contingut interessant desconnecta ràpidament. La comunicació ha de ser com més autèntica i propera i com menys farragosa millor. Un dels èxits del Revolució 4.0 és que a tot l’equip del programa ens apassiona el seu contingut.

Vostè no vol parlar de la greu malaltia que va patir, però li va canviar la manera de veure la vida?
Me l’ha canviat per ser més vitalista i viure cada moment del dia, i això no és un tòpic. Has de fer tots els somnis que tinguis per complir i jo ja he complert anar al Japó, muntar la meva productora [Inspira XL Production] i ara escriure el tercer llibre, que barreja anècdotes de la meva vida personal i professional amb persones que m’han inspirat de les més de 10.000 que he entrevistat.

Hi parla d’emprenedoria…
Sí, de persones emprenedores i de valors que m’han ensenyat a casa i m’han acompanyat tota la vida: la perseverança, la resiliència, que en la malaltia em va ajudar molt; i la creativitat. Els valors a la vida en general de qualsevol persona van canviant, però per mi és molt important la gent amb valors. Per tant, al llibre parlo dels valors a través d’històries personals i d’altres que m’han inspirat.

Per què la paraula ‘triomfar’ del subtítol apareix ratllada?
Perquè l’èxit a la vida és perillós; crec que l’important és ser feliç i per ser-ho no cal que tinguis èxit. L’èxit et pot emborratxar.

Vostè transmet felicitat i, a la vegada, ha tingut èxit…
He treballat i treballo molt i darrere del programa, que ja té 9 anys, hi ha molta feina i tot un equip molt bo. T’has d’envoltar de les persones que t’aporten valor i he tingut la sort de trobar-me molta gent interessant pel camí.

Com veu la presència de les dones en l’emprenedoria?
Hem fet una gran pas comparat amb fa 40 anys, perquè ara tenim més dones directives a les 600.000 pimes catalanes, però estem un pas enrere en les grans empreses i les multinacionals. Ara bé, essent emprenedora pots conciliar més amb la teva vida familiar, perquè et fas una mica el teu horari. Espero que la propera presidenta dels Estats Units sigui Kamala Harris, perquè al poder hi hagi una mirada diferent. Al món, en general, li aniria una mica millor.

És mitòmana? A qui li agradaria entrevistar?
A la mateixa Kamala Harris si és presidenta, però no li serà fàcil; i he admirat la Júlia Otero. No sé per què, però sempre m’ha agradat molt la seva feina, tant a la ràdio com a la televisió.

També et pot interessar

Comentaris

1336