“La FEGP ha de continuar sent l’interlocutor referent en la projecció econòmica del territori”

Joan Manel Montfort, director de la Federació Empresarial del Gran Penedès (Foto: FEGP)
30/10/2024 - 19:18h

Entrevistem Joan Manel Montfort, nou director de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP).

Joan Manel Montfort és el nou director de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), càrrec que va començar a exercir a principi de setembre, en substitució de Gerard Urpí, que al seu torn havia rellevat Rosa Jorba, una de les directores amb més llarg recorregut a l’entitat. Vilafranquí de 59 anys, Montfort és llicenciat en Dret i des del 1995 al 2012 va ser director de Lico Leasing, una entitat finançera per a empreses en la qual havia entrat el 1992.
També és conegut per haver estat regidor de Junts a l’Ajuntament de Vilafranca, del 2011 fins que ha deixat el càrrec per integrar-se a la FEGP; i conseller comarcal, del 2019 i també fins a aquest mateix canvi professional.
Al cap d’unes setmanes al capdavant de la FEGP, hem anat a trobar Montfort per parlar de l’entitat i del moment econòmic que es viu al territori.

Com ha estat que el nomenessin director de la FEGP?
Se’m va presentar l’oportunitat en un bon moment per fer un canvi d’etapa professional i ens vam entendre de seguida. Per mi, la FEGP sempre ha estat una entitat molt estimada i apreciada en el sentit que penso que és bo que hi hagi una associació empresarial territorial que defensi els interessos del teixit productiu d’aquestes comarques. És una entitat sense afany de lucre i amb una trajectòria de 30 anys de fusió de les dues comarques del Penedès i el Garraf, i amb unes mil empreses associades.

És una entitat interlocutora dels empresaris, entenc…
Sí, en aquest sentit som una entitat que defensa els interessos del teixit econòmic de les tres comarques on tenim implantació.

Quins són els objectius bàsics de la FEGP?
Defensa del territori des de l’òptica de la promoció econòmica amb la força de prop de mil associats; xarxa de complicitats entre les empreses i les institucions; oferir la millor cartera de serveis possible als nostres associats (compra agregada, borsa de treball, formació a mida, networking, assessorament, canals de difusió, etc.). Tot entès com elements fonamentals per millorar la productivitat i la competitivitat de les empreses i professionals del nostre territori.

I tenen, per exemple, una borsa de treball?
Sí, en la qual pengem les ofertes de treball de les nostres empreses associades, per bé que la selecció del personal que necessiten la fan aquestes. Una de les mancances al territori és la necessitat de retenir el talent i atraure’n, perquè les empreses tenen problemes per trobar personal, sobretot de segons quins oficis.

La FEGP publica periòdicament estudis econòmics molt acurats i que cobreixen l’àmbit de totes les comarques de Catalunya. Com estem al Gran Penedès, per exemple, en el sector industrial?
Segons dades del primer semestre d’aquest any, a l’Alt Penedès hi ha 12.275 treballadors, el 27,9% de l’ocupació a la comarca; al Baix Penedès, 4.235 (14,19%), i al Garraf, 4.400 (11,17%). Pel que fa a centres de cotització en indústria, n’hi ha 515 (el 15% del total de centres) a l’Alt Penedès; 206 (7,5%) al Baix Penedès i 216 (5,23%) al Garraf. I pel que fa a centres de cotització de tots els sectors econòmics, l’Alt Penedès en té 3.267, el Baix Penedès 2.743 i el Garraf, 4.124.

Quina tipologia d’empresa predomina a la seva associació?
Tenim de tot, des de grans amb més de 200 treballadors fins a autònoms i petites empreses de només 5 treballadors i de tots els sectors, i això ens agrada molt. Representa el que també és el mapa d’empreses del país.

Hi deu haver grans diferències entre les tres comarques que representen, oi?
Sí, tot i que hi ha un lligam entre elles, i més des que s’hi han establert els serveis territorials de la Vegueria Penedès. Fins ara, per exemple, el Baix Penedès estava tradicionalment molt enfocat cap a Tarragona, perquè és on hi ha la capital provincial, i l’Alt Penedès mirava a Barcelona. Ara ja comencem a notar els canvis d’haver obert els serveis territorials del Penedès.

Com veu l’evolució econòmica en general?
Al nostre indicador fem una mica un testatge de l’evolució de l’economia mundial i després baixem de nivell a l’europeu, espanyol, català i comarcal; i els índexs són positius en el sentit que s’està creixent, es creen empreses, mostren interès en invertir i l’atur es redueix. Per tant, ens trobem en un moment d’optimisme.

Amb tot, per exemple, hi ha força diferència en la taxa d’atur de l’Alt i el Baix Penedès…
Hi ha unes singularitats pròpies que ho expliquen, com el fet que al Baix Penedès hi ha més estacionalitat pel que comporta el turisme d’estiu, que és un motor econòmic molt important de la comarca. Però també perquè és una de les comarques amb més increment de població de tot Catalunya. Això fa que al mercat de treball li costi molt absorbir tot aquest increment tan elevat i tan ràpid.

Què opina del pes creixent de la formació professional?
S’està donant, però encara és un procés lent. Fa uns anys estava desprestigiada i semblava que si no se servia per estudiar era una sortida, i això és un error. De fet, en economies potents com Alemanya això és completament al revés. Malauradament, aquí els estudiants universitaris sovint acaben en feines precàries, mal pagades i que no corresponen al grau d’estudi que tenen els joves. Sortosament, des de fa uns anys s’està fent la formació professional més útil, alegre i interessant per als joves. Quan hi ha tanta oferta de feina, amb un component industrial altíssim al Penedès, amb feines ben pagades, difícils de deslocalitzar i de llarg recorregut, cal potenciar la formació professional, especialment la dual.

Què pensa del fet que hi hagi polígons buits i, en canvi, hi hagi empreses que busquen sòl industrial?
Això passa sobretot en poblacions petites, on molts municipis van crear els seus propis polígons, tant per atraure noves empreses com per poder desplaçar-hi les existents dins del nucli urbà. Alguns d’aquests polígons, sovint petits, amb parceŀles petites i més allunyats de les principals vies de comunicació, no han tingut l’èxit que s’esperava. També cal tenir en compte que ja fa uns anys que la demanda va més encaminada a parceŀles de major superfície, i aquestes són més difícils de trobar.

Quins objectius principals es marca com a director de la FEGP?
Consolidar la federació com a principal referent i interlocutor en tots els temes que afectin l’activitat econòmica de les tres comarques. I, evidentment, continuar fent créixer la federació en nombre d’associats, que és la nostra principal força. Encara tenim molt camp per córrer!

Per què cal associar-se a la FEGP?
Perquè t’uneixes a una comunitat amb prop de mil associats, on podràs interrelacionar-te i donar visibilitat al teu negoci, als teus projectes i activitats. Per poder defensar amb més força els teus interessos davant l’Administració. T’oferim la formació a mida que necessitis i te’n tramitem la gratuïtat. T’ajudem a cercar talent, et portarem els millors ponents i estaràs al dia de totes les notícies i novetats empresarials que t’afecten. En definitiva, et simplificarem molts problemes i et generarem moltes oportunitats.

També et pot interessar

Comentaris