“Volem que els castellers adquireixin habilitats per ser més forts mentalment”

Entrevista a Andrea Pérez, conductora dels assajos psicològics dels Castellers de Vilafranca

’Mens sana in corpore sano’. Els Castellers de Vilafranca s’han aplicat aquesta màxima llatina per millorar el seu rendiment. El físic ja es cuida des de fa molts anys i ara toca vetllar per la salut mental amb la convocatòria dels assajos psicològics. L’encarregada de conduir-los és Andrea Pérez, una psicòloga especialitzada en psicologia de l’esport, acostumada a treballar amb esportistes d’elit i actual psicòloga de l’esport al Barça. Ella s’encarregarà de donar eines i recursos per encarar determinades situacions d’estrès que es poden donar en un context casteller, bé sigui als assajos o a les actuacions.
L’objectiu és que aquests recursos es puguin aplicar al desenvolupament de l’activitat castellera i optimitzar les capacitats de què ja disposen els castellers i castelleres per aconseguir, si és possible, millors resultats.

Psicòloga esportiva i ara també, castellera. Quin coneixement previ tenia sobre el món casteller?
N’havia vist a la plaça com qualsevol espectador. Em sembla un espectacle impresionant. Però a nivell laboral, és una cosa nova.

Quina preparació ha fet?
He consultat la pàgina web dels Castellers de Vilafranca i he buscat informació sobre el funcionament, els diferents tipus de castells, els orígens, la tradició. També m’ha servit de molt el contacte amb les persones amb qui treballo, que m’han transmès els seus coneixements.

Com va anar la primera sessió?
Va ser una primera sessió de presa de contacte, parlar sobre la psicologia de l’esport i com aplicar-la als castells, perquè en alguns aspectes esport i castells s’assemblen molt. Cal generar un espai en què els castellers i castelleres puguin posar sobre la taula les necessitats amb les quals es troben.

Quines són?
Saber gestionar la pressió, l’estrès, per exemple. Cal anar adquirint habilitats psicològiques que ajudin els castellers a ser més forts mentalment.

Quines eines de l’àmbit esportiu es poden aplicar als castells?
Moltes. Per exemple, la visualització d’un escenari complicat, les tècniques de regulació de la tensió, saber on és important posar el focus de tensió per centrar-se en allò que toca i no distreure’s en altres coses que fan baixar el rendiment i et fan estar pendent de coses que en aquell moment no ajuden… I després hi ha tot el tema emocional, entendre les pròpies emocions.

Això costa.
És important aprendre a gestionar la frustració; com portes, per exemple, que no et facin pujar en un castell, com reaccionar davant d’aquesta situació de manera que et pugui ajudar a fer que la pròxima vegada tinguis més oportunitats. En aquests aspectes hi ha moltes similituds amb l’esport.

Quines són les preocupacions més habituals que li van transmetre?
Hi ha diferents tipus d’estrès que es poden trobar en el dia a dia. Davant d’un assaig, el casteller pot mostrar-se atabalat perquè és una activitat que la compagines amb altres i pateixen per si arribes i com hi arribes. Després d’altres de més específiques, com el tipus de castell que estàs assajant, si sortirà bé o no a plaça, o la competència, si seràs capaç d’aguantar bé…

I a les actuacions?
Pel que fa a les actuacions, s’ha de tractar tot el tema de l’autoexigència, de la responsabilitat que assumeix cadascú, aguantar també físicament, gestionar quan no ho has fet prou bé.

Les sessions són genèriques o es distingeix segons la posició de cadascú?
Inicialment, aquesta temporada ha de servir per tenir un primer contacte amb la psicologia. Perquè els canvis siguin ben rebuts s’han de fer a poc a poc. Les sessions són obertes a qui tingui interès, motivació, ganes d’aprendre sobre el funcionament de la ment humana i com incideix en el rendiment, a més de conèixer les estratègies i recursos que es poden utilitzar independentment de la posició en el castell.

El psicòleg serà una figura habitual en les colles en el futur?
Parlar de salut mental cada cop és més habitual en tots els vessants. No sé si la psicologia serà imprescindible, però almenys intentarem que se’n parli més i fer-la més visible.

Castellers de Vilafranca, una de les colles capdavanteres. Creu que amb aquestes sessions poden millorar més encara?
Estic convençuda que pot ajudar a afrontar algun moment de dificultat, proporcionant eines i recursos per aconseguir fortalesa mental davant de certes situacions. També a tenir un major grau d’autoconeixement i a forjar vincles de confiança entre els integrants de la colla.

Es faran sessions individuals?
Està previst. Serà un servei més per si algú té una demanda concreta que no vol abordar de manera coŀlectiva.

També et pot interessar

Comentaris