Clima i estat d’ànim

24/05/2024 - 10:05h

Maite Colomer

El nostre benestar com a éssers vius està estretament lligat al medi que ens envolta i, evidentment, també a la climatologia.

La relació clima-caràcter ha estat abastament estudiada i les conclusions l’evidencien. Dos estudis realitzats per científics xinesos i d’Estats Units han demostrat que les persones que vivien en un clima mitjà al voltant dels 22º eren més sociables i extravertides, i aquestes característiques disminuïen a mesura que el clima es tornava més extrem.

També trobem individus que pateixen un trastorn afectiu estacional (TAE). És un tipus de depressió relacionat amb el canvi d’estacions, que habitualment s’inicia amb l’hivern i desapareix amb la primavera.

Segons el psicòleg Miguel A. Rizaldos, el clima és un regulador natural del nostre humor i salut: abans d’una pluja forta, l’atmosfera està carregada d’ions positius que ens fan estar més irritables; amb la calma atmosfèrica, tornen ions negatius que afavoreixen la segregació de serotonina i amb ella, la sensació de benestar. Amb la calor intensa baixa la glucosa i la tensió, i podem sentir-nos sense energia. Un vent fort ens farà sentir més irritables i provoca mals de cap.

Podem fer un esforç i observar-nos a nosaltres mateixos. La fascinació pels fenòmens atmosfèrics, no només les aurores boreals que s’han pogut veure a casa nostra, com ens relaxa observar una posta de sol… Però aquestes són situacions puntuals i, sovint, les desaprofitem mentre intentem captar-les en una fotografia.

Ara venim de patir mesos d’estrès per manca d’aigua generalitzada. Aquestes pluges dels últims dies ens han regalat aire renovat, camps de blat verds i olor d’herba fresca… i el benestar que això ens produeix és perdurable.

També et pot interessar

Comentaris