Por i ansietat

26/04/2024 - 09:27h

Maite Colomer

Avui m’agradaria parlar de la por en relació amb l’ansietat, ja que són dos conceptes que molt sovint es confonen.

I és normal que es confonguin, perquè estan molt relacionades.

La por es produeix quan identifiquem un perill i ens ajuda a estar alerta. La por de caure farà que no ens acostem a un precipici, o la por de fer una entrevista probablement farà que ens la preparem millor. És una por adaptativa, que ens ajuda a sobreviure.

Les pors es converteixen en un problema quan es tornen irracionals. Quan la nostra por no és proporcional a l’objecte o situació que ens la produeix.   

Davant les amenaces d’aquestes pors, l’organisme reacciona en el pla físic amb símptomes com pot ser sudoració, taquicàrdia, tensió muscular, mal de cap, respiració ràpida, mareig…  i, en el pla conductual, el més habitual és adoptar una actitud de fugida o de bloqueig, que ens inhabilita per dur a terme les activitats que ens havíem proposat.

Tots aquests símptomes físics o conductuals és el que podem anomenar ansietat o angoixa. La por irracional o fòbia ens produeix una gran angoixa o ansietat. En aquests casos, és aconsellable tractar la por mitjançant aproximacions progressives i alhora proporcionar recursos per afrontar l’ansietat que ens produeix.

L’ansietat, però, també es pot produir fora de l’espectre de la por. Pot ser una resposta a un estrès excessiu que ha patit l’organisme per situacions diverses i, probablement, es produirà en moments en què el cos es comença a relaxar. En aquests casos, és molt important donar recursos a la persona que la pateix per poder superar aquesta ansietat i ajudar-la a identificar-ne els primers símptomes per tal que pugui reaccionar-hi de bon començament.

També et pot interessar

Comentaris