Religió, Festa. Cultura, …

28/03/2024 - 09:48h

Maite Colomer

Estem en plena Setmana Santa. El nostre sistema polític és laic, però  marquem el calendari laboral i escolar bàsicament en funció de les festes religioses. Sembla que la religió és omnipresent.

Estem en uns moments en què molts dels més joves desconeixen la cultura religiosa que està marcant gran part de les seves vacances i celebracions (l’origen de celebrar Setmana Santa, la Segona Pàscua, …)

Contràriament, cada vegada ens trobem amb més  persones que viuen la religió amb més convicció: les processons de Setmana Santa que havien quedat relegades a algunes poblacions, s’han recuperat en altres llocs i sembla que les persones que les conformen les visquin amb més devoció.

Enguany coincideix Setmana Santa amb el Ramadà. Aquests dies, la majoria de la població gaudeix de dies festius motivats en celebracions religioses, sigui creient o no.

Hi ha qui pensa que les societats ens agafem a les religions per buscar respostes a les situacions que no podem explicar o consol per les que ens són difícils de superar per nosaltres mateixos.

Si bé hi va haver una època en què semblava que la racionalitat havia d’anar guanyant terreny en el nostre pensament i, com a conseqüència, en les nostres actuacions, potser els problemes socioeconòmics, la major diversitat cultural o d’altres factors, ens han portat a retrocedir en aquest sentit. Necessitem identificar-nos culturalment i la religió i les tradicions associades en són una manera, però la racionalitat que segur que encara tenim ens ha d’ajudar a valorar la riquesa de la diversitat cultural de la nostra societat i alhora permetre’ns  observar-la amb certa distància.

També et pot interessar

Comentaris