CIBERBULLYING

01/03/2024 - 10:07h

Maite Colomer

Quan vaig estudiar la carrera de Psicologia, el ciberbullying no s’estudiava. De fet, encara no existien els telèfons mòbils i tampoc no s’havia estès entre la població l’ús dels ordinadors i, encara menys, internet.

Quins grans avenços amb les tecnologies, estalvi de temps i accés a informació. Però, tants com en poden ser els avantatges, tants en poden ser els perjudicis.

Els mòbils i les xarxes han esdevingut indispensables. Imaginem-nos com són d’importants per als joves que ja hi han nascut acompanyats i no conceben les relacions socials sense les xarxes.

Però un de cada quatre assetjaments es fa mitjançant les xarxes socials i la meitat dels menors reconeix que n’ha patit en algun moment.

L’anonimat fa valent a qui no ho és, tant agressors com espectadors són invisibles, no s’han d’enfrontar cara a cara amb la víctima i es crea una distància que també és emocional, cosa que facilita la falta d’empatia i l’assetjament.

Mitjançant la immediatesa de les xarxes, els continguts de l’assetjament es difonen amb molta rapidesa. I aquest tipus d’assetjament pot perseguir el jove les vint-i-quatre hores del dia i en tots els àmbits per on es mogui.

Aquest tipus d’assetjament és molt difícil de detectar, el silenci de la víctima ho fa molt difícil. I també és molt difícil de fer desaparèixer, donada la rapidesa amb què s’ha estès.

És molt important denunciar el ciberassetjament quan es produeix, però la manera més eficaç de combatre’l és mitjançant l’educació. Cal educar els joves en valors com l’empatia i a fer un ús racional dels mitjans i xarxes, també conscienciar-los de les conseqüències que pot arribar a tenir per a una persona, no només l’agressió mitjançant les xarxes, sinó també la seva difusió.

També et pot interessar

Comentaris