La llengua de les màquines

09/01/2024 - 12:08h

Daniel García Peris

Aquests Reis pot ser un dels regals més sol·licitats. De fet, el passat Black Friday va ser un dels que va tenir més èxit. Són els altaveus intel·ligents, cridats a revolucionar la vida quotidiana. Les grans empreses tecnològiques estan apostant fort aquest dispositiu i és possible que els propers anys sigui tan habitual com tenir una televisió.

L’altaveu intel·ligent és un dispositiu dotat d’intel·ligència artificial que es controla per veu i que pot fer diverses funcions amb accés a internet. És un assistent per a la llar que pot respondre dubtes i ajudar amb tasques i recordatoris, així com controlar la domòtica de casa, connectant-se als diferents aparells i gestionant-los com si fos un centre de comandament, i per descomptat, reproduir música.

Hi ha certes prevencions respecte al seu funcionament ja que sempre ha d’estar “escoltant” els sons i les converses que es produeixen al seu voltant, per si volem activar-lo a través d’una ordre de veu. A banda, els seguidors de teories conspiratòries veuen en la seva capacitat d’interconnexió i absorció d’informació com el programa Gènesi que a la pel·lícula Terminator serveix de tapadora del nou ordre mundial al servei de les màquines d’Skynet.

Fora d’aquesta controvèrsia, és indubtable que ens fan el dia a dia més fàcil i segur. Per que siguin encara més propers cal que et puguis adreçar en la teva llengua. Això encara no és del tot possible en el cas del català. La seva incapacitat impedeix que una part significativa de la població en gaudeixi plenament. No només és una qüestió de funcionalitat, sinó també una qüestió de respecte pels drets dels ciutadans del territori on es comercialitza, un pas cap a una societat digital més justa i respectuosa amb la diversitat lingüística.

És imprescindible que des de tots els estaments es garanteixi que els assistents de veu domèstics estiguin disponibles en català. Sobretot si, com sembla, aquesta tecnologia s’usarà en àmbits del tercer sector social en un futur immediat.

És ben curiós comprovar com repeteixen els errors dels humans. Moltes vegades si li demanes a Alexa, per exemple, informació sobre Gelida i el Penedès et pot arribar a entendre, però la seva font d’informació és en un espanyol més que normatiu. Tot i així, a diferència d’altres esferes, continua aprenent.

També et pot interessar

Comentaris