Què hi ha darrere una copa de vi?

08/12/2023 - 10:17h

Daniel García Peris

Quan alcem una copa de vi, no només som a punt de tastar un elixir que ens acarona el cos, sinó que ens endinsem en un món ric i fascinant en què la destresa i el coneixement d’un sommelier prenen protagonisme. La professió de sommelier de vins, sovint infravalorada, té un paper fonamental en l’experiència vinícola, ja que aporta una dimensió única a cada tast. El sommelier no és només un tastador expert; és un narrador apassionat que revela les històries embolcallades a cada ampolla. A través de les seves habilitats, ens introdueix en la geografia, el clima i els elaboradors que han donat vida a aquell vi específic. És un guia que ens fa viatjar pel temps i l’espai emocionant amb cada glop.

La seva funció va més enllà de la selecció del vi adequat per al nostre paladar. Un bon sommelier és un artista que harmonitza sabors i aromes, i crea així simfonies úniques que desperten els sentits. És un mestre que transforma una simple degustació en una experiència inoblidable. En un món on la diversitat de vins és tan extensa com captivadora, la conducció d’un sommelier esdevé imprescindible. Ens ajuda a navegar per aquest vast oceà, descobrint aquelles petites joies que, de manera ignorant, podríem passar per alt. Una orientació que ajuda a explorar i ampliar els nostres límits sensorials, una tasca de divulgació i formació a la qual cal seguir donant suport i potenciant.

Quan aquesta setmana se celebrava l’acte de lliurament dels diplomes de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, la presència d’aquest sentiment omplia l’auditori del Vinseum. Els nous sommeliers, cadascun amb objectius i motivacions particulars, coincidíem en la satisfacció pel coneixement adquirit i haver triat realitzar-ho al Penedès, una terra on encara és ben viva la tradició vitivinícola malgrat la proximitat de grans ciutats com Barcelona. Esdevenir sommelier no només és una vocació, sinó un compromís amb l’art, la cultura i la passió pel vi. És un recordatori constant que darrere de cada copa de vi hi ha una història esperant a ser compartida i gaudida.

També et pot interessar

Comentaris